FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KOMISIJA IZDVOJILA HRVATSKU - LE MONDE

PARIZ, 8. listopada 2004. (Hina) - Francuski dnevni list Le Mondeocijenio je u svom broju od petka kako je Europska komisija,dokumentima što ih je prihvatila u srijedu u Bruxellesu, izdvojilaHrvatsku iz društva Rumunjske i Bugarske kada je riječ o njezinomdaljnjem putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.
PARIZ, 8. listopada 2004. (Hina) - Francuski dnevni list Le Monde ocijenio je u svom broju od petka kako je Europska komisija, dokumentima što ih je prihvatila u srijedu u Bruxellesu, izdvojila Hrvatsku iz društva Rumunjske i Bugarske kada je riječ o njezinom daljnjem putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

"Europska je komisija izdvojila Hrvatsku", ističe Le Monde naglašavajući kako su Rumunjska i Bugarska, unatoč veoma oštrom izvještaju, ipak dobile povoljan avis za ulazak 2007. godine.

Stavljajući u podnaslov kako je " Komisija izdvojila slučaj Hrvatske ", pariški dnevnik podsjeća kako se "bivša jugoslavenska republika" nadala da će ući u Uniju istodobno kad i Rumunjska i Bugarska. No, "europska izvršna vlast nije odredila nikakav datum ".

Pregovori će biti pokrenuti početkom 2005., praćeni dodjelom Hrvatskoj sredstava iz predpristupnih fondova, prenosi Le Monde, uz napomenu kako će istodobno biti vođen i politički dijalog sa Zagrebom oko niza "osjetljivih pitanja ", kao što su odnosi s Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, prava manjina, povratak izbjeglica ili borba protiv korupcije.

U slučaju " teške i trajnije povrede " ljudskih prava i temeljnih sloboda, Komisija će preporučiti suspenziju pregovora, dodaje pariški dnevnik.

Polazeći od ocjene da su ispunile političke kriterije, a u nadi da će blagovremeno ispuniti i one ekonomske, Komisija je zadržala stajalište o istodobnom primanju Rumunjske i Bugarske 2007. godine, navodi le Monde.

Na adresu Bukurešta i Sofije, podsjeća list, upućene su iz ureda povjerenika EU za proširenje Guentera Verheugena brojne i oštre kritike: od korupcije u različitim društvenim i privrednim sektorima, nedovoljne zaštite etničkih manjina - koje su, kako se navodi "i dalje žrtve diskriminacije u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu, ili policijskog nasilja i rasističkih napadaja, poglavito Romi " - pa do ugrožavanja slobode tiska ili " teškog problema " trgovine ljudima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙