FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTKRIVENA GROBNICA DŽINGIS KANA?

TOKIO, 8. listopada 2004. (Hina/AP) - Arheolozi su pronašli mjesto nakojem se nekad nalazila Džingis kanova palača i pretpostavljaju da bise na istoj lokaciji mogla nalaziti i nikad pronađena grobnicalegendarnog mongolskog vladara.
TOKIO, 8. listopada 2004. (Hina/AP) - Arheolozi su pronašli mjesto na kojem se nekad nalazila Džingis kanova palača i pretpostavljaju da bi se na istoj lokaciji mogla nalaziti i nikad pronađena grobnica legendarnog mongolskog vladara.

Skupina japanskih i mongolskih istraživača otkrila je kompleks Džingis kanove palače duboko u stepi 250 kilometara istočno od Ulan Batora, objavio je Shinpei Kato, profesor emeritus na tokijskom sveučilištu i vođa arheloške skupine.

Džingis kan (1162.-1227.) svoju je palaču izgradio u jednostavnom četverokutnom obliku s potpornim drvenim stupovima. Pomoću pronađenih porculanskih ostataka i zapisa glasnika s kineskog dvora uspjeli smo identificirati upravo to mjesto, rekao je Kato.

Iako mu to nije primarni cilj istraživanja, Kato vjeruje da se u blizini palače nalazi i Džingis kanov grob, oko kojega je vezan višestoljetni arheološki misterij. Naime, kako se grob legendarnog vojskovođe i vladara ne bi skrnavio, vojnici i sluge koji su nazočili njegovu pogrebu bili su pogubljeni. I svi koji su kasnije saznali za lokaciju grobnice tu su tajnu sa sobom nosili u smrt.

Hoće li se potraga za grobom nastaviti, ovisit će isključivo o Mongolima. Neki raniji pokušaji američkih i drugih stranih istraživača tijekom 90-ih godina bili su zaustavljeni zbog velikog nezadovoljstva i prosvjeda mongolskih političara i javnosti. Naime, prema mongolskoj tradiciji koja se i danas duboko štuje, skrnavljenje drevnih grobova ubija dušu koja štiti umrloga.

Iako namjerava poštivati mongolsku odluku, Kato smatra da bi otkriće Džingis kanova groba dovelo i do pronalaženja posljednjih počivališta njegovih nasljednika Kublaj i Batu kana i otkrića čitavog niza podataka koji bi razjasnili kako su ti mongolski vladari uspjeli stvoriti najveće carstvo u povijesti.

Država koju je Džingis kan stvorio obuhvaćala je ogroman prostor - prostranstvo veće od Rimskog carstva i veće od carstva Aleksandra Velikog. Naime, u doba njegove smrti 1227. njegovo se carstvo protezalo od Mađarske preko Azije do Koreje i od Sibira do Tibeta. Njegovi su nasljednici kasnije to carstvo uspjeli i proširiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙