FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOBEL ZA FIZIKU TROJICI AMERIČKIH ZNANSTVENIKA

STOCKHOLM , 5. listopada 2004. (Hina/dpa) - Ovogodišnju Nobelovunagradu za fiziku Švedska kraljevska akademija za znanost dodijelilaje trojici američkih znanstvenika Davidu Grossu, Davidu Politzeru iFranku Wilczeku za rezultate postignute na području istraživanjakvarka.
STOCKHOLM , 5. listopada 2004. (Hina/dpa) - Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku Švedska kraljevska akademija za znanost dodijelila je trojici američkih znanstvenika Davidu Grossu, Davidu Politzeru i Franku Wilczeku za rezultate postignute na području istraživanja kvarka.

Kvark je jedna od triju hipotetskih čestica i njihovih triju antičestica (antikvarkovi) od kojih su prema nekim pretpostavkama, sastavljene druge subatomske čestice.

Rad trojice znanstvenika pomogao je znanosti da napravi korak dalje u "ispunjenju velikog sna o stvaranju jedinstvene teorije koja uključuje i teoriju gravitacije, ali i teoriju svega", kaže se u objašnjenju Švedske kraljevske akademije znanosti. Znanstvenici su ostvarili važna teorijska otkrića koja se odnose na snažne ili dominantne sile unutar čestica koje djeluju između kvarkova unutar protona i neutrona, kaže se u priopćenju Akademije.

Gross je profesor na Sveučilištu u Kaliforniji, a Politzer na Kalifornijskom institutu za tehologiju. Wilczek je s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu. Otkriće trojice američkih znanstvenika objavljeno je 1973. godine i pridonijelo je razvoju teorije kvantne kromodinamike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙