FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medalja "Spiridion Brusina" Martinu Bukovcu

ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Ugledni američki znanstvenik,potomak hrvatskih roditelja, Martin John Bukovac, primio je danas upalači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Medalju"Spiridion Brusina" u znak priznanja za dugogodišnji rad na područjuhortikulture.
ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Ugledni američki znanstvenik, potomak hrvatskih roditelja, Martin John Bukovac, primio je danas u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Medalju "Spiridion Brusina" u znak priznanja za dugogodišnji rad na području hortikulture.

Profesoru Bukovcu - ovogodišnjem dobitniku Nagrade "Spiridion Brusina" Hrvatskoga prirodoslovnog društva (HPD) Medalju je predao predsjednik akademik Ivan Gušić.

Više od 40 godina Martin John Bukovac proveo je na Hortikulturnome odjelu Državnoga sveučilišta Michigan (Michigan State University). Za dugogodišnji rad primio je brojna vrijedna priznanja, među kojima i Humboldtovu nagradu za istraživanje (nazvanu po čuvenom botanistu i istraživatelju biljaka Alexanderu von Humboldtu).

Dodijeljen mu je i počasni doktorat Sveučilišta u Bonnu iz područja agrikulturnih znanosti te nagrada Američkoga društva agrikulturnoga inženjerstva (ASAE).

Bukovac je i jedan od rijetkih hortikulturnih znanstvenika izabranih u američku Nacionalnu akademiju znanosti, a bio je i predsjednik Američkoga društva za hortikulturne znanosti.

Ovogodišnji laureat Nagrade "Spiridion Brusina" održao je danas i javno predavanje u kojemu je govorio o kutikularnoj membrani kao dinamičkome međuodnosu između biljaka i okoliša.

U uvodnome dijelu predavanja Bukovac se prisjetio i dolaska u Hrvatsku prije trideset godina i susreta s akademikom Zvonimirom Devideom kada im je znak prepoznavanja bila bukova grančica.

Nagradu "Spiridion Brusina" HPD utemeljio je 1997. u čast svojega osnivača slavnoga hrvatskog prirodoslovca iz 19. stoljeća Spiridiona Brusine. Dodjeljuje se istaknutim hrvatskim ili stranim znanstvenicima koji su značajno pridonijeli razvoju prirodnih znanosti u Hrvatskoj.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙