FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VAJGL O INCIDENTU U PIRANSKOM ZALJEVU

LJUBLJANA, , 7. listopada 2004. (Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Ivo Vajgl u četvrtak navečer je u razgovoru za TelevizijuSlovenija oštrim riječima osudio incident u Savudrijskoj vali, odnosnoPiranskom zaljevu, posebno uplovljavanje hrvatskoga vojnog broda, teje najavio diplomatsku djelatnost svoje države, dodajući da će o"nedopustivom činu" obavijestiti europske ministre vanjskih poslova nasastanku koji se u ponedjeljak održava u Luksemburgu.
LJUBLJANA, , 7. listopada 2004. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u četvrtak navečer je u razgovoru za Televiziju Slovenija oštrim riječima osudio incident u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, posebno uplovljavanje hrvatskoga vojnog broda, te je najavio diplomatsku djelatnost svoje države, dodajući da će o "nedopustivom činu" obavijestiti europske ministre vanjskih poslova na sastanku koji se u ponedjeljak održava u Luksemburgu.

"Riječ je o nedopustivom činu i incidentu", rekao je Vajgl. "Hrvatska takvim činom ugrožava položaj države koja želi u Europsku uniju. Europske države ne šalju topovnjače na susjedne države i Hrvatska si to ne može dopustiti", rekao je Vajgl.

Prema njegovim riječima, riječ je o "agresivnoj politici" kojom hrvatska strana pokušava stvoriti novo činjenično stanje u zaljevu.

Vajgl je ponovio stajalište slovenske strane u vezi s razgraničenjem na moru po kojemu se u zaljevu mora primjenjivati stanje koje je bilo "25. lipnja 1991." i "granica slovenske policijske kontrole".

Vajgl je rekao da je hrvatski vojni brod u zaljev uplovio bez najave uobičajene u međunarodnoj praksi, naglašavajući da bi se Hrvatska morala suzdržavati takvih postupaka, jer su dvije države "u sporu oko granice na moru i na kopnu".

Šef slovenske diplomacije rekao je i to da "trenutačno očito prevladava želja hrvatske strane da stvori nove činjenice i pokuša prejudicirati rješavanje tih pitanja", naglašavajući da je ekološko-ribolovna zona u Jadranu bila proglašena "jednostrano" i na način "neuobičajen u međunarodnim odnosima".

"Takve akcije ne mogu ugroziti slovenski izlaz na otvoreno more, jer će on biti zajamčen sporazumom koji će Slovenija nastojati postići", dodao je Vajgl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙