FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKE STRANKE OSUĐUJU INCIDENT

LJUBLJANA,23. rujna(Hina) - Više slovenskih političkih stranaka osudiloje u četvrtak kao nedopustiv jučerašnji incident na graničnomprijelazu Plovanija i višesatno zadržavanje, zbog ilegalnog prijelazagranice, članova Slovenske pučke stranke (SLS) i njihova predsjednikai člana parlamenta Janeza Podobnika.
LJUBLJANA,23. rujna(Hina) - Više slovenskih političkih stranaka osudilo je u četvrtak kao nedopustiv jučerašnji incident na graničnom prijelazu Plovanija i višesatno zadržavanje, zbog ilegalnog prijelaza granice, članova Slovenske pučke stranke (SLS) i njihova predsjednika i člana parlamenta Janeza Podobnika.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič izjavio je na konferenciji za novinare da Slovenija kao punopravna članica Europske unije treba pokrenuti postupak da se Hrvatskoj oduzme status zemlje-kandidata za ulazak u Uniju.

"Država s takvom agresivnom i i štetnom politikom u EU nema što tražiti", izjavio je Jelinčič na konferenciji za novinare.

Jelinčič je dodao da je greška bivšeg slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela što nije blokirao hrvatsko približavanje europskoj uniji i prije nego je stekla status zemlje-kandidata.

SNS je u priopćenju za javnost navela da bi Slovenija nakon sinoćnjeg incidenta trebala prekinuti sve odnose s Hrvatskom, uključujući i diplomatske, te zatvoriti granične prijelaze prema toj državi.

"Hrvatska izvodi agresiju na Slovence i njihovu državu po uzoru na NAD", kazao je Jelinčič.

Incident na Plovaniji neće prodonijeti poboljšanju odnosa Slovenije i Hrvatske ocijenili su u posebnim izjavama za javnost Lojze Peterle i Jelko Kacin. Peterle je nedavno na izborima u Sloveniji izabran za člana Europskog parlamenta na listi stranke Nova.Slovenija, a Kacin isto tako - ali na listi vladujućih liberalnih demokrata.

Kacin je naglasio da je "grubo uhićenje slovenskih državljana pred očima snimatelja slovenske televizije i šire javnosti" uzburkalo strasti "osobito kod onih kojima nije do suživota nego traže nova nepotrebna zaoštravanja". Kacin je naveo da je o incidentu obavijestio Europski savez liberala i demokrata u Europskom parlamentu (ALDE) i da ga je osudio šef te političke skupine Graham Watson.

"Uhićenje parlamentarnih zastupnika uz tvrdnju da nisu znali o kome se radi samo je nepotrebna i neodgovarajuća izlika organa susjedne države", rekao je Kacin, dodajući da je incident bio "pogrešan korak Hrvatske na putu u EU".

Zadržavanje zastupnika s parlamentarnim imunitetom neprihvatljivo je u Europskoj uniji, kaže Kacin u izjavi.

Lojze Peterle naveo je da je o incidentu obavijestio svoje zastupničke kolege u parlamentu. Peterle u Europskom parlamentu djeluje u skupini kršćanskih i narodnih stranaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙