FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH-SLOVENIJA: HRVATSKA PODUZELA SVE DA ZAŠTITI INTERESE

NEW YORK,25. rujna(Hina) - Hrvatska diplomacija je poduzela sve kakobi zaštitila interese Hrvatske u slučaju slovenskog incidenta nahrvatsko-slovenskoj granici, rekao je u petak u New Yorku hrvatskiministar vanjskih poslova Miomir Žužul.
NEW YORK,25. rujna(Hina) - Hrvatska diplomacija je poduzela sve kako bi zaštitila interese Hrvatske u slučaju slovenskog incidenta na hrvatsko-slovenskoj granici, rekao je u petak u New Yorku hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

"Osobno sam uvjeren i usudim se kategorički tvrditi da smo napravili kao Vlada i kao diplomacija sve ono što je bilo potrebno i nužno u ovom trenutku za zaštitu svojih interesa", te kako ne bismo doprinjeli eskalaciji suvišnog, nepotrebnog i isprovociranog slučaja, rekao je Žužul hrvatskim novinarima u New Yorku.

Žužul je naveo kako je hrvatska diplomacija napravila non-paper s čistom faktografijom i kronologijom događaja i podijelila ga svim članicama Europske unije, Europskoj komisiji i Sjedinjenim Državama za koje Hrvatska smatra da je bitno da znaju kakva je stvarna situacija.

Dostavljeno im je i priopćenje saborskog Odbora za vanjsku politiku i priopćenje hrvatske Vlade o incidentu u kojem je u srijedu hrvatska policija na graničnom prijelazu Plovanija zadržala 12 slovenskih državljana, među kojima i zastupnike Slovenske pučke stranke, jer su odbili pokazati dokumente.

Žužul je rekao kako je svima jasno da se tu radi o provokaciji radi dobijanja predizbornih bodova, ali da i tu treba postojati granica koju ne treba preći.

"Nećemo učiniti ništa da se nastavi eskalacija sukoba, ali nećemo učiniti ništa niti da dopustimo da se kampanja bilo čija, od bilo koje države s bilo koje strane odvija na teret hrvatskih interesa", rekao je Žužul.

On je rekao kako Hrvatska vjeruje u dobre odnose sa Slovenijom, ali da ne može tolerirati potpuno ignoriranje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, granice ili provokacije.

Žužul je kazao kako očekuje i nada se da će se cijeli slučaj smiriti, ali da je on još jedna potvrda da je rješenje graničnog problema sa Slovenijom moguće samo međunarodnom arbitražom.

"Ovo nas učvršćuje u uvjerenju... da se pitanje granice na moru u Piranskom zaljevu odnosno u Savudrijskoj vali može riješiti jedino kroz legalne međunarodne institucije... Sve ovo pokazuje da je arbitraža jedini način na koji se to može riješiti", rekao je Žužul.

Šef hrvatske diplomacije je rekao da je takav hrvatski stav "naišao na razumijevanje svih, ali doslovce svih onih u međunarodnoj zajednici s kojima smo razgovarali".

Dodao je da će hrvatska Vlada i nakon slovenskih izbora biti otvorena za razgovore kada ići na arbitražu, s kime i o čemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙