FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU NUDI SUBVENCIJE PROIZVOĐAČIMA VINA

BRUXELLES, 7. listopada 2004. (Hina/AP) - Europska komisija danas jeodlučila rezervirati 450 milijuna eura za subvencije europskimproizvođačima vina kako bi ih potaknula da se usredotoče na kvalitetuumjesto kvantitete.
BRUXELLES, 7. listopada 2004. (Hina/AP) - Europska komisija danas je odlučila rezervirati 450 milijuna eura za subvencije europskim proizvođačima vina kako bi ih potaknula da se usredotoče na kvalitetu umjesto kvantitete.

Taj iznos utvrđen za 2004-2005. najveći je otkad je Komisija započela kampanju poticanja proizvodnje vina više kvalitete u 1999., a odnosi se i na proizvođače iz 10 novih zemalja članica. Subvencije se mogu iskoristiti za iskorjenjivanje visokorodnih, a niskokvalitetnih vina njihova zamjena boljim vrstama.

"Poboljšanje kvalitete vinograda je prioritet", izjavio je europski povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler.

EU brine prekomjerna proizvodnja niskokvalitetnih vina, posebice u Francuskoj i Španjolskoj, koja se često ne prodaju, pa se destiliraju za industrijsku poljoprivredu. Ističe da bi se proizvođači trebali usredotočiti na kvalitetnija vina koja bi mogla bolje konkurirati čileanskim, australskim, američkim i drugim proizvođačima izvan Europe.

Španjolska će dobiti najveći iznos subvencija, u visini nekih 145 milijuna eura. Slijede Francuska sa 107 milijuna i Italija sa 103 milijuna eura. Među novim zemljama članicama EU, Mađarska dobiva 10 milijuna eura, dok su manji iznosi namijenjeni Češkoj, Cipru, Malti, Sloveniji i Slovačkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙