FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POLJSKA KREĆE S ISPLATOM EU POLJOPRIVREDNIH SUBVENCIJA

VARŠAVA, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Poljska, najveća međunovim članicama Europske unije, započet će kroz dva tjedna s isplatomgolemih EU poljoprivrednih subvencija, izjavio je danas ministarpoljoprivrede Wojciech Olejniczak.
VARŠAVA, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Poljska, najveća među novim članicama Europske unije, započet će kroz dva tjedna s isplatom golemih EU poljoprivrednih subvencija, izjavio je danas ministar poljoprivrede Wojciech Olejniczak.

Poljski poljoprivrednici trebali bi primiti 8,1 milijardi zlota (2,3 milijarde dolara) izravnih isplata i subvencija za siromašnija ruralna područja do početka 2005. Riječ je o prvoj isplati takvih razmjera, za koju analitičari vjeruju da bi mogla povećati popularnost vlade.

Europska komisija ranije se bila složila da će isplatu planiranu za prosinac pomaknuti na sredinu listopada, kada započinje proračunska 2005. za zemlje bloka, kako bi olakšala novčane tijekove u Poljskoj.

"Započet ćemo s isplatom EU subvencija 18. listopada u najvećem mogućem razmjeru. Imamo fondove koji nadmašuju pomoć Bruxellesa, tako da će poljski poljoprivrednici dobiti sve što im je obećano", kazao je Olejniczak. "Nadam se da će gotovo svi poljoprivrednici koji imaju pravo na njih primiti isplate do kraja godine", dodao je .

Oko 1,4 milijuna poljskih poljoprivrednika podnijelo je zahtjeve za izravna plaćanja, koje vlada procjenjuje u visini 500 zlota po hektaru, što je golemi iznos za većinu proizvođača od kojih su mnogi poduzeli velika ulaganja kako bi udovoljili visokim EU standardima.

Tradicionalno euroskeptični poljski poljoprivrednici među prvima su koji su profitirali ulaskom u EU u svibnju, budući su zapadnoeuropski uvoznici, većinom njemački, užurbano krenuli u kupnju njihovih proizvoda od praktički prvog dana njihova članstva.

Izvješće poljske tvrtke za ispitivanje javnog mnijenja CBOS, objavljeno prošlog mjeseca, pokazalo je da poljoprivrednici iskazuju veće oduševljenje ulaskom u EU, pri čemu je njihova podrška narasla na 67 posto, naspram nekih 50 posto koliko je iznosila početkom godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙