FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKA KOMISIJA PREPORUČILA OTVARANJE PREGOVORA S TURSKOM

ZAGREB/BRUXELLES, 6. listopada 2004. (Hina) - Europska komisijapreporučila je u srijedu otvaranje pregovora o članstvu s Turskom, alii vrlo stroge uvjete za njihovo vođenje, objavio je predsjednikEuropske komisije Romano Prodi, a prenose svjetske agencije.
ZAGREB/BRUXELLES, 6. listopada 2004. (Hina) - Europska komisija preporučila je u srijedu otvaranje pregovora o članstvu s Turskom, ali i vrlo stroge uvjete za njihovo vođenje, objavio je predsjednik Europske komisije Romano Prodi, a prenose svjetske agencije.

"Odgovor Europske komisije je 'da'... Riječ je ipak o uvjetovanom 'da' koje prati niz preporuka o praćenju situacije u Turskoj i samom vođenju pregovora", rekao je Prodi, predstavljajući odluku Europskom parlamentu.

Prodi je naglasio kako Europska unija ne bi trebala strahovati od primanja Turske u svoje članstvo.

"Europa s ustavom, jakim institucijama i potvrđenim politikama za jaki model mira i gospodarskog blagostanja ne treba strahovati od pristupanja Turske", poručio je Prodi.

Europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen rekao je da je Komisija odluku donijela "vrlo širokim konsezusom".

"Turska u dovoljnoj mjeri ispunjava političke kriterije iz Kopenhagena za započinjanje pristupnih pregovora", ocijenila je Komisija.

Pregovori će, međutim, biti "otvoren proces" i njihov rezultat, ulazak Ankare u EU, "ne može se unaprijed zajamčiti", navodi se u zaključcima odluke.

"Jasno je da postoji mogućnost da će Turska postati članicom, no pregovori će, a to je vrlo važno, biti otvoren proces", rekao je novinarima europski povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler, jedan od protivnika turske kandidature.

Zeleno svjetlo Turskoj prate i brojni 'osigurači', poput mogućnosti suspenzije pregovora u slučaju da Ankara učini koji pogrešan korak, mogućnosti ograničavanja slobodnog kretanja turskih radnika u EU dugim prijelaznim razdobljima te "posebnih dogovora" prije nego Ankara ostvari pravo na puno korištenje europskih poljoprivrednih subvencija i regionalne pomoći.

"Europska komisija predložit će suspenziju pregovora u slučaju ozbiljnog i trajnog kršenja načela slobode, demokracije i poštivanja ljudskih prava, temeljnih sloboda i pravne države na kojima se temelji Europska unija", predviđa Bruxelles.

Europska komisija priznaje da je Turska uložila "značajne napore" u pogledu demokratskih reformi, no još mora poboljšati njihovu provedbu. To se u prvom redu odnosi na borbu protiv mučenja, jačanje slobode izražavanja, vjerskih sloboda i prava žena, sindikata te prava manjina.

Odluka o datumu početka pregovora s Turskom donijet će se na summitu šefova država ili vlada EU 17. prosinca, a očekuje se da će to biti krajem 2005. ili početkom 2006. godine

Sam ulazak Turske u Europsku uniju ne očekuje se prije 2015. godine. Europska komisija naglasila je da će prije zaključenja pregovora s Turskom Europska unija prvo morati dogovoriti proračun za razdoblje nakon 2014. godine.

Turski premijer Tayyip Erdogan mogućim datumom ulaska svoje zemlje u EU smatra 2019. godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙