FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKI LIBERALI STUPAJU U BRAK S HNS-OM?

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Dio analitičara drži logičnimnastojanja Liberalne stranke i Libre za ujedinjenjem s Hrvatskomnarodnom strankom budući da prema istraživanjima javnog mnijenja tedvije stranke bez potpore jačih stranaka poput HNS-a nemaju izgledasačuvati parlamentarni status, bilježi Deutsche Welle.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Dio analitičara drži logičnim nastojanja Liberalne stranke i Libre za ujedinjenjem s Hrvatskom narodnom strankom budući da prema istraživanjima javnog mnijenja te dvije stranke bez potpore jačih stranaka poput HNS-a nemaju izgleda sačuvati parlamentarni status, bilježi Deutsche Welle.

Analitičari istodobno smatraju da HNS neće puno profitirati, pa ni u vidu nekog sinergijskog efekta a dobit će dva trkača olovnih nogu, čime se aludira na njihove unutarstranačke razmirice i nerijetko neumjerene zahtjeve, prenosi postaja.

Središnji odbor LS-a zaključio je da bi spajanje trebalo biti postupno ali predsjednik stranke Ivo Banac drži da ima mandat za provedbu spajanja u roku od nekoliko tjedana, bilježi DW. "Uz načelne razlike u LS-u o brzini ujedinjenja, slatki je detalj da će ta stranka 23. listopada održati izbornu konvenciju na kojoj se, među ostalim, bira i predsjednik stranke", ističe postaja.

Budući pak da bi predsjednik LS-a po automatizmu trebao postati podpredsjednikom nove stranke, taj detalj niije nevažan, napominje DW.

I u HNS-u ima disonantnih tonova o vezi s ujedinjenjem, posebno kada je riječ o dodavanju liberalne komponente u naziv nove stranke, primjećuje postaja, napominjući da bi on trebao glasiti "Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati".

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić drži pak da je riječ o nužnom koraku kako bi se i simbolično sačuvala liberalna opcija, napominje postaja. "Mislim da je tu postignut jedan kompromis koji je svima prihvatljiv i nikoga ne isključuje, nego obrnuto", prenosi postaja riječi predsjednice HNS-a.

Konačna odluka o ujedinjenju bit će donesena na stranačkim saborima koji bi trebali biti održani do sredine studenog, a nakon toga trebala bi biti održana i konvencija nove stranke "HNS - liberalni demokrati", napominje postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙