FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: POČELI IZBORI U SASKOJ I BRANDENBURGU

BERLIN, 19. rujna 2004. (Hina) - Otvaranjem izbornih mjesta u nedjeljuu 8 sati započeli su izbori za parlamente u njemačkim saveznimzemljama Saskoj i Brandenburgu, na kojima javnost strahuje od jačanjaekstremnih stranki, posebno ultradesnih.
BERLIN, 19. rujna 2004. (Hina) - Otvaranjem izbornih mjesta u nedjelju u 8 sati započeli su izbori za parlamente u njemačkim saveznim zemljama Saskoj i Brandenburgu, na kojima javnost strahuje od jačanja ekstremnih stranki, posebno ultradesnih.

Na posljednjim predizbornim skupovima predstavnici vodećih političkih stranka građane su pozvali da u što većem broju iziđu na izbore kako bi time spriječili još veći uspjeh desnoradikalnih stranaka.

Nakon izbora u zapadnonjemačkoj saveznoj pokrajini Saarland prije dva tjedna na kojima je desnoradikalna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) osvojila iznenđujućih 4 posto glasova, politička javnost strahuje od još većeg uspjeha desnih radikala na istoku zemlje. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja NPD bi u Saskoj mogao osvojiti rekordnih 9 posto glasova a desnoradikalna Njemačka narodna unija (DVU) koja na izbore izlazi u Brandenburgu bi mogla ponovno ući u lokalni parlament.

Analitičari procjenjuju da bi i lijevo radikalna Stranka demokratskog socijalizma (PDS), stranka nasljednica bivše istočnonjemačke komunističke partije SED, mogla profitirati od narodnog nezadovoljstva. PDS bi u Brandenburgu mogao postati najjača stranka te svrgnuti dosadašnju socijaldemokratsko - demokršćansku koaliciju. Nakon PDS-a najveći broj glasova u Brandenburgu bi mogla osvojiti SPD. U Saskoj se usprkos gubitku glasova očekuje daljnja vladavina CDU-a. Najveći gubitnici današnjih izbora na istoku zemlje bi mogle postati obje velike građanske stranke Socijaldemokratska stranka njemačke (SPD) i Kršćasnko demokratska unija (CDU).

Za uspjeh ekstremnih stranaka bez demokratske pozadine je prema većini procjena kriva reformska politika koalicijske vlade Gerharda Schroedera. Kraćenje socijalnih povlastica, poput potpore za dugotrajno nezaposlene, najviše pogađa građane istočnih dijelova Njemačke gdje je stopa nezaposlenosti i najviša.

Loše raspoloženje među građanima bivšeg DDR-a potkrepljuje i u subotu objavljeno ispitivanje javnog mnijenja tjednika "Der Spiegel" iz kojeg proizlazi da se 30 posto građana na istoku zemlje osjeća zapostavljenim u odnosu na svoje zapadne sugrađane a preko 40 posto građana uvjete u kojima živi drži lošima.

Prve pouzdane procjene ishoda oba izbora biti će objavljene u 18 sati odmah poslije zatvaranja izbornih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙