FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: NAPREDAK HRVATSKE OVISI O ISPUNJAVANJU OBAVEZA

BRUXELLES, 6. listopada 2004. (Hina) - Napredak u pregovorima Hrvatskeo punopravnom članstvu s EU ovisit će o održivosti političkih reformiu zemlji i njezinu ispunjavanju međunarodnih obveza, kaže se udokumentu kojeg je u srijedu objavila Europska komisija.
BRUXELLES, 6. listopada 2004. (Hina) - Napredak u pregovorima Hrvatske o punopravnom članstvu s EU ovisit će o održivosti političkih reformi u zemlji i njezinu ispunjavanju međunarodnih obveza, kaže se u dokumentu kojeg je u srijedu objavila Europska komisija.

"Napredak u pregovorima u potpunosti će ovisiti o održivosti političkih reformi i o ispunjenju obveza Hrvatske u pogledu regionalne suradnje s ostalim zemljama bivše Jugoslavije i drugih međunarodnih obveza poput suradnje s Haškim sudom", ističe Komisija u pretpristupnoj strategiji za Hrvatsku.

Komisija ističe da će "predložiti Vijeću suspenziju pregovora u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prva i temeljnih sloboda te vladavine zakona na kojima je utemeljena Unija". Eventualni takav prijedlog komisije Vijeće EU-a trebalo bi prihvatiti kvalificiranom većinom zemalja članica.

U dokumentu se ističe da će se pregovori s Hrvatskom voditi prema načelu vlastitih zasluga.

Kandidatskim statusom Hrvatska je dobila pristup pretpristupnim fondovima EU, kojima će se moći koristiti od početka sljedeće godine.

U sljedeće dvije godine Hrvatska bi, prema prijedlogu Komisije, iz tri programa PHARE, ISPA i SAPARD trebala dobiti ukupno 245 milijuna eura.

Europska komisija preporučila je u srijedu otvaranje pregovora o članstvu s Turskom, ali i vrlo stroge uvjete za njihovo vođenje, objavio je predsjednik Europske komisije Romano Prodi, a prenose svjetske agencije.

"Odgovor Europske komisije je 'da'... Riječ je ipak o uvjetovanom 'da' koje prati niz preporuka o praćenju situacije u Turskoj i samom vođenju pregovora", rekao je Prodi, predstavljajući odluku Europskom parlamentu.

Europska komisija je objavila i da bi Bugarska i Rumunjska mogle ući u Europsku uniju 2007., čime je otvoren put za novi krug proširenja na zemlje istočne Europe.

"Nema promjena u kalendaru procesa pristupa", izjavio je povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙