FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADIMIR ZAGOREC SVJEDOČIO O OTMICI SVOG SINA

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Svjedočenjem umirovljenog generalaVladimira Zagorca danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljenosuđenje desetorici optuženih za otmicu njegova maloljetnog sina kojase dogodila krajem veljače ove godine.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Svjedočenjem umirovljenog generala Vladimira Zagorca danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje desetorici optuženih za otmicu njegova maloljetnog sina koja se dogodila krajem veljače ove godine.

Veći dio svjedočenja Zagorec je, kao i u istrazi, kronološki opisivao otmicu, prepričavajući po danima sve događaje vezene uz odvođenje 17-godišnjeg sina, traženje otkupnine, pregovore s otmičarima i predaju novca.

U višesatnom iskazu govorio je i o odnosu s odbjeglim poduzetnikom Hrvojem Petračem, naknadno optuženim za poticanje na otmicu, te prvooptuženim Ivanom Matekovićem Icom, navodnim organizatorom skupine koja je prema optužnici planirala više otmica djece bogatih Zagrepčana.

Zagorec je kazao da je Petrača, kojeg je nazvao svojim prijateljem, od početka svakodnevno obavještavao o svim događajima vezanim uz otmicu, ali mu nije rekao da je obavijestio i policiju. Taj mu je podatak, kaže, prešutio jer je u vrijeme otmice Petrač bio u Švicarskoj.

Ustvrdio je da je Petrač, nakon što mu je prvi puta spomenuo otmicu, zvučao zgroženo te se ponudio da pomogne u prikupljanju otkupnine. Ipak, kazao je kako se sjeća da mu je Petrač savjetovao da ne zove policiju i da sluša zahtjeve otmičara.

U prikupljanju novca Petrač je angažirao svog sina Novicu i Ivana Matekovića, koji su mu kasnije donijeli 53 tisuće eura, kazao je Zagorec. Petračeva tvrtka trebala je biti i jedan od jamaca u Hypo banci koja je Zagorcu posudila 1,5 milijuna eura za otkupninu. No, Petračeva garancija nije bila potrebna jer je austrijska uprava banke pristala isplatiti novac nakon saznanja da na slučaju radi policija.

Zagorec tvrdi da je nakon što je nabavio novac o tome obavijestio Petrača te da ga otmičari, koji su ga kasnije nazvali, nisu pitali je li nabavio novac, već su mu samo rekli da otkupninu podijeli u dvije torbe i objasnili mu način primopredaje.

Prvi neugodniji razgovor s bliskim dugogodišnjim obiteljskim prijateljem Petračem Zagorec je, kako kaže, imao nakon što su otmičari dobili polovinu tražene otkupnine i pustili Tomislava, a policija uhitila Petračeva sina Novicu i raspisala tjeralicu za Matekovićem i njegovom braćom. Petrač je Zagorca tada zatražio da novinarima potvrdi kako su on i njegov sin pomogli u sakupljanju novca, što je Zagorec odbio slušajući zahtjeve policije da nitko od obitelji ne komunicira s medijima.

Zagorec tvrdi da je Petrača tada prvi puta upitao koja je njegova veza s Matekovićem, tada već odbjeglim i osumnjičenim za organiziranje otmice. Nakon toga su razgovarali još samo jednom, a Petrač je, po Zagorčevim riječima, pokušao izgladiti povišene tonove i uvrede koje je uputio.

"Nakon toga mi se nije javio, iako je rekao da će nazvati", kazao je Zagorec. Na sudačko pitanje odgovorio je kako ni sam ne zna je li mu Petrač i dalje prijatelj.

Zagorec je rekao da Ivana Matekovića poznaje preko Petrača već pet ili šest godina, ali da nisu imali većih kontakata. Većina njihovih susreta dogodila se u vrijeme kada je Mateković s jednim Zagorčevim prijateljem otvarao kafić u Zagrebu, ali i nakon što je Zagorec pretučen krajem 2002.

Matekovića i jednog od njegove braće Petrač je tada poslao Zagorcu kao tjelesne čuvare, no sve se navodno svelo na nekoliko pratnji do bolnice i jedan odlazak na službeni put.

Zagorec je kazao da s braćom Mateković i Petračem nije imao poslovnih planova ili neriješenih dugova.

Osim prvooptuženog Ivana Matekovića, te njegove braće Nikole i Libera, koji su kao i Hrvoje Petrač u bijegu, na optuženičkoj klupi su i Novica Petrač, Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita, Stevo Smrček, Ivan Bastalić i Darko Jajić.

Osim odbjeglih optuženika policija do danas nije pronašla niti 750 tisuća eura, odnosno polovinu isplaćene otkupnine.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem dvoje novih svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙