FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WUSTENROT: MEĐUFINANCIRANJE JE VAŽNO ZA SUSTAV STAMBENE ŠTEDNJE

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Uvođenje mogućnostimeđufinanciranja omogućilo bi stambenim štedionicama veći i bržiplasman sredstava u stambene kredite, a državi povrat poticajnihsredstava, ustvrdio je danas predsjednik Uprave Wüstenrot stambeneštedionice Zdravko Anđel.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Uvođenje mogućnosti međufinanciranja omogućilo bi stambenim štedionicama veći i brži plasman sredstava u stambene kredite, a državi povrat poticajnih sredstava, ustvrdio je danas predsjednik Uprave Wüstenrot stambene štedionice Zdravko Anđel.

Bez međufinanciranja, za što sada ne postoji zakonska osnova, hrvatski sustav stambene štednje ne može dugoročno uspjeti jer stambene štedionice najveći dio svoje aktive ne mogu plasirati u stambene kredite građanima, rekao je Anđel.

Kako je pojasnio, štedionice s jedne strane imaju visok priljev štednih uloga građana, koji je po njegovim podacima dosegao 5 milijardi kuna, ali samo 8 posto tih prikupljenih sredstava plasira se u stambene kredite, dok i do 90 posto aktive štedionice plasiraju u vrijednosne papire.

Po njegovim riječima, građani uglavnom štede zbog visokih priljeva na svoje uloge u obliku kamata i državnih poticaja, a nakon isteka ugovorenog roka štednje, ušteđene iznose u većini ne koriste kao pologe za podizanje stambenih kredita.

Time po njegovim riječima država praktički nepovratno poklanja velike iznose poticajnih sredstava namijenjenih poticanju stambene izgradnje u druge svrhe. Dosad je, po njegovim podacima, država isplatila preko 600 milijuna kuna poticajnih sredstava. Takva situacija, predviđa, neće moći još dugo potrajati pa bi država mogla predložiti smanjenje iznosa poticaja.

Plasiranjem prikupljenih sredstava u stambene kredite, kroz različite vrste poreza država bi, po njegovoj ocjeni, u proračun mogla vratiti poticajna sredstva i to u uvećanom iznosu.

Međufinanciranje je mogućnost odobravanja stambenog kredita štedišama u stambenim štedionicama za vrijeme trajanja stambene štednje. Prema postojećem zakonu, minimalno razdoblje štednje prije odobrenja stambenog kredita iznosi 24 mjeseca. Međufinanciranjem klijent dobiva kredit s garancijom da će nakon dvije godine stambeni kredit biti preveden na kredit s fiksnom kamatom. Krediti međufinanciranja su kratkoročni i traju u prosjeku dvije godine te se automatski pretvaraju u stambeni kredit stambene štedionice.

Voditelj Odjela kredita Wüstenrota Ivan Ostojić izvijestio je da je ta stambena štedionica krajem rujna imala 571,56 milijuna kuna u štednim depozitima, a iznos odobrenih kredita je 9,37 milijuna eura. U prvih devet mjeseci ove godine Wüstenrot je sklopio 17 tisuća ugovora o stambenoj štednji, a trenutno drži 19 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙