FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAREL NAFTE IZNAD 51 DOLAR PRITISNUO AMERIČKE DIONICE

NEW YORK, 6. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena barela naftena američkom tržištu iznad 51 dolara rezultirao je u utorak naameričkoj burzi padom cijena većine dionica.
NEW YORK, 6. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena barela nafte na američkom tržištu iznad 51 dolara rezultirao je u utorak na američkoj burzi padom cijena većine dionica.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,4 posto, na 10.177 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq ojačao je 0,2 posto, na 1.955 bodova.

Na njujorškom tržištu nafte cijena barela jučer je premašila 51 dolar po prvi puta otkad to tržište posluje, kako se sporo pokreću proizvodne operacije u Meksičkom zaljevu, pogođene prolaskom nekoliko tropskih oluja tim područjem u proteklih nekoliko tjedana.

Cijene dionica naftnih kompanija, poput Exxon Mobila, ConocoPhillipsa i ChevronTexacoa bile su među najvećim dobitnicama, ojačavši od 1,0 do 2,4 posto. No, visoki troškovi energije pritisnuli su ostale sektore.

"Cijene nafte od 50 dolara za barel definitivno pritišću tržište dionica, osim energetskih", kazao je Robert Robbins, čelnik brokerske tvrtke Robbins Capital.

Najviše su pod pritiskom bile cijene dionica kompanija senzitivnih na izmjene gospodarskih ciklusa. Tako je dionica industrijskog konglomerata Caterpillara oslabila jedan posto, proizvođača svemirske opreme United Technologiesa 0,8 posto, a industrijskog diva 3M za 0,2 posto.

Od novih pokazatelja, ponešto je razočarao podatak o usporavanju rasta uslužnog sektora u američkom gospodarstvu u rujnu. Institut za upravljanje nabavom objavio je da je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru u tome mjesecu pao na 56,7 bodova, prema u kolovozu zabilježenih 58,2 te očekivanjima ekonomista u visini 59 bodova.

Rekordne cijene nafte potaknule su ulaganja u dionice naftnih kompanija, što je jučer održalo vrijednosti europskih burzovnih indeksa na najvišim razinama u proteklih pet mjeseci. Londonski Ftse indeks porastao je 0,5 posto, na 4.707 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 0,4 posto, na 4.048 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙