FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKOK CIJENA AMERIČKIH DIONICA NAKON POJEFTINJENJA NAFTE

NEW YORK, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafteispod 50 dolara za barel te odlični rezultati prodaje softverskekompanije Siebel Systems potaknuli su u ponedjeljak skok vrijednostiameričkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte ispod 50 dolara za barel te odlični rezultati prodaje softverske kompanije Siebel Systems potaknuli su u ponedjeljak skok vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,23 posto, na 10.216 bodova. Tehnološki Nasdaq skočio je 0,5 posto, na 1.952 boda.

Cijene nafte nešto su se spustile jučer, na 49,9 dolara za barel, nakon što su nigerijski pobunjenici povukli svoje ranije prijetnje napadima na naftne operacije u toj zemlji. I veći optimizam ulagača oko izvedbe američkog gospodarstva potaknuo ih je na kupovine dionica.

Dionica softverske kompanije Siebel Systemsa ojačala je čak 14 posto nakon što je ta kompanija objavila da će izvijestiti o mnogo boljim prihodima za treće ovogodišnje tromjesečje nego se na Wall Streetu očekuje. Osnažile su i dionice proizvođača čipova, pri čemu Intela za 1,3 posto, a National Semiconductera za 2,6 posto.

"Rastu cijena, uz snažan uzlet ostvaren u petak, doprinosi pad cijena nafte te pozitivne vijesti iz softverskih kompanija", ocijenio je Todd Clark iz Wells Fargo Securitiesa.

Ocjena analitičara Merrill Lyncha da će maloprodajne kompanije u listopadu i studenome ostvariti bolje zarade nego se očekuje, potaknula je i kupovinu dionica tih kompanija.

Na europskim burzama jučer su cijene dionica u prosjeku dosegnule najviše razine u zadnjih pet mjeseci, uslijed dobrih američkih gospodarskih pokazatelja te pozitivnih vijesti iz kompanija. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,5 posto, na 4.681 bod, najvišu razinu u zadnjih 27 mjeseci. Frankfurtski DAX porastao je oko jedan posto, na 4.033 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙