FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za srijedu, 29. rujna

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 29. rujna.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 29. rujna.

ZAGREB - U povodu Europskog dana poduzetnika na konferenciji za novinare bit će najavljeno održavanje, 5. i 6. listopada u Zagrebu, konferencije pod nazivom "Poticanje društvene kohezije kroz socijalno poduzetništvo". Očekuje se da će taj skup okupiti stručnjake iz dvanaest zemalja koji će razmijeniti iskustva, prezentirati ideje i rješenja koja mogu pomoći u ubrzanom razvoju poduzetništva u Hrvatskoj. Na tiskovnoj će konferenciji o tome govoriti predsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika Katarina Jagić, ravnatelj ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Christian Schmitz i drugi. Europski dan poduzetnika (EDE - The European Day of the Enterpreneur) prvi se put održava u Hrvatskoj. (11,00 sati, KD Vatroslav Lisinski - foaje male dvorane, Trg Stjepana Radića 4).

ZAGREB - Štedni i oročeni kunski i devizni depoziti u hrvatskim su bankama tijekom srpnja povećani za 3 milijarde kuna, te su na kraju srpnja iznosili ukupno 97,9 milijardi kuna, podatci su Hrvatske narodne banke. Krajem srpnja kunski su štedni i oročeni depoziti dosegnuli 22,1 milijardu kuna, što je 5,8 posto, odnosno 1,2 milijarde kuna više nego u lipnju (od čega se najveći dio, gotovo 1,1 milijarda, odnosi na povećanje kunskih oročenih depozita privatnih poduzeća). Analitičari središnje banke ističu da je u srpnju nastavljen i rast deviznih depozita, započet u lipnju. Tako su štedni i oročeni devizni depoziti u srpnju u odnosu na lipanj porasli za za nominalno 2,4 posto, ili za 1,8 milijardi kuna. Tomu je pak najviše pridonio priljev deviznih sredstava od stanovništva, za 1,5 milijardi kuna, što se povezuju s učinkom turističke sezone. Na kraju srpnja devizni su depoziti iznosili 75,8 milijardi kuna.

ZAGREB - Zagrebačko je gospodarstvo u prvoj polovici ove godine izvezlo na inozemna tržišta roba u vrijednosti od 7,28 milijardi kuna, odnosno 1,18 milijardi američkih dolara, dok je istodobno uvoz iznosio 26,5 milijardi kuna ili 4,3 milijarde dolara, objavio je Odjel za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Tako je vanjskotrgovinski deficit Zagreba na kraju prvih šest mjeseci ove godine iznosio 19,26 milijardi kuna ili 3,14 milijardi USD. Izražen u kunama zagrebački je izvoz u odnosu na prvu polovicu prošle godine, u istom razdoblju ove godine povećan za 7,3 posto, dok je rast izvoza izraženog u dolarima iznosio 19,9 posto. Istodobno je uvoz izražen u kunama povećan za 8,4 posto, a u dolarima 21 posto. Deficit je pak rastao po stopi od 8,8 posto (u kunama), odnosno 21,5 posto (u dolarima).

ZAGREB - Zagreb je u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo 283,2 tisuće turista ili 9,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a porast od 3,7 posto ostvaren je sa 485,2 tisuće noćenja. Stranih je turista, po podacima zagrebačkog Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša, u sedam mjeseci u Zagrebu bilo 184,5 tisuća ili 14,3 posto više nego lani. Sa 323,6 tisuća noćenja stranci su ostvarili porast od 6 posto. Domaćih je turista u Zagrebu bilo 98,7 tisuća ili 1 posto više, dok je njihovih 161,6 tisuća noćenja 1,6 posto manje. Turisti su u Zagreb u prvih sedam mjeseci većinom dolazili individualno, njih 247,8 tisuća, što je u odnosu na lani 11,4 posto više. Organizirano ih je došlo 35,4 tisuće ili 3 posto manje.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙