FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za petak, 1. listopada

ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 1. listopada.
ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 1. listopada.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu - Razreda inženjera i Hrvatskog saveza građevinskih inženjera 1. i 2. listopada održat će se 40. redovni sastanak Europskog savjeta inženjera građevinarstva (ECCE). Hrvatska je jedna od 22 ravnopravne zemlje članice ECCE-a, od kojih su većina uglavnom iz Europske unije, četiri zemlje su pridružene članice, a sedam zemalja ima status promatrača. Na sastanku u Zagrebu obrađivat će se teme poput obrazovanja, okoliša, informatičke tehnologije, istraživanja i razvoja i sl. U radu sastanka ECCE-a sudjelovat će oko stotinu stranih i domaćih stručnjaka. (9,00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2)

ZAGREB - Poslovodstvo koncerna Agrokor predstavit će na konferenciji za novinare novi model suradnje između VELRO centara i malih trgovaca Hrvatske. (11,00 sati, Hotel Opera, Kršnjavoga 1)

ZAGREB - U sklopu obilježavanja Dana Hrvatskih željeznica, Hrvatski željeznički muzej će prvi put javnosti predstaviti dio svoje zbirke željezničkih vozila postavljenih na vanjskom izložbenom prostora Muzeja. Među muzejskim vozilima devet je parnih lokomotiva izgrađenih u razdoblju između 1899. i 1946. godine, tri dizelske lokomotive, jedna električna lokomotiva i četiri vagona. (11,00 sati, Muzej, Ulica grada Vukovara, kod hotela "Dora")

ZAGREB - Centar za razvoj i kvalitetu Oskar predstavit će dvije nove knjige iz biblioteke "Mala enciklopedija kvalitete" - knjigu "Okoliš i njegova zaštita" Nenada Injca, te "knjigu Troškovi kvalitete" Miroslava Drljače. Tom će prilikom biti dodijeljeni i certifikati prvim hrvatskim menadžerima okoliša školovanima u skladu s programom Europske organizacije za kvalitetu i normom HRN EN 45013. (10,30 sati, Hrvatski novinarski dom, Perkovčeva 2)

ZAGREB - Uz brži rast izvoza od uvoza u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih osam mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom i dalje je na niskoj razini, od 47,3 posto, a vanjskotrgovinski deficit gotovo je dostigao iznos od 5,6 milijardi američkih dolara. Ukupan robni izvoz Hrvatske za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosio je 30,6 milijardi kuna, odnosno nešto više od pet milijardi dolara. Izraženo u kunama izvoz je povećan za 13,8 posto, a izražen u dolarima, izvoz bilježi rast za 26,6 posto. Istodobno je uvoz iznosio 64,7 milijardi kuna, odnosno 10,6 milijardi dolara, što predstavlja rast u odnosu na osam prošlogodišnjih mjeseci za 6,2 posto (u kunama) odnosno za 18,1 posto (u dolarima). Te su razlike u postocima rasta, izraženog u kunama i dolarima, posljedica smanjenja tečaja dolara u tom razdoblju od oko 10,1 posto

ZAGREB - Zaposlenost u Hrvatskoj u kolovozu je, nakon pet mjeseci uzastopnog porasta, zabilježila blagi pad - za 0,1 posto u odnosu na mjesec prije. Ukupno zaposlenih u kolovozu je u Hrvatskoj bilo 1.411.732, što je za 1.919 osoba manje nego u srpnju. Po privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, pritom je u kolovozu broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio 1.095.674. U usporedbi sa mjesecom prije to je smanjenje za 0,2 posto. Samo je u obrtu i slobodnim profesijama u kolovozu zabilježen porast broja zaposlenih, za 0,3 posto, na 262.280 osoba. Istodobno, nastavlja se pad kod poljoprivrednika - aktivnih osiguranika koji je u kolovozu bilo 53.769, što je za 0,7 posto manje nego u srpnju.

OSIJEK - Među četiri hrvatske županije koje su prvom polugodištu ove godine zabilježile pozitivan vanjskotrgovinski saldo Osječko-baranjska županija ostvarila je najveći suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom, u iznosu od 55,5 milijuna dolara. Izvoz gospodarstva Osječko-baranjska županija iznosio je 212,45 milijuna dolara, a uvoz 157 milijuna USD. Po ostvarenim izvoznim rezultatima Osječko-baranjska županija na sedmom je mjestu među svim hrvatskim županijama i gradom Zagrebom. Istodobno, u toj je županiji prošlogodišnja prosječna neto plaća iznosila 2.779 kuna, što je 80,3 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj. U Osječko-baranjskoj županiji, gdje živi oko 330.000 stanovnika, uposleno je oko 75.000 radnika, a ima više od 30.000 nezaposlenih.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙