FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U UTORAK ŠTRAJK U ŠKOLAMA I NA FAKULTETIMA

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Tri većinska sindikata kojiokupljaju 70 posto zaposlenih u prosvjeti potvrdila su da će u utorakorganizirati štrajk upozorenja u školama, fakultetima i znanstvenimustanovama.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Tri većinska sindikata koji okupljaju 70 posto zaposlenih u prosvjeti potvrdila su da će u utorak organizirati štrajk upozorenja u školama, fakultetima i znanstvenim ustanovama.

Sindikalisti štrajkaju na Svjetski dan učitelja kako bi javnost upozorili na "nebrigu vlasti" o obrazovanju i znanosti, te da njihove plaće zaostaju za drugim javnim službama 12 posto.

Po njihovim procjenama, u utorak neće raditi između 60 i 70 tisuća zaposlenih u školstvu i znanosti.

Sindikalisti su s konferencije za novinare u ponedjeljak poručili roditeljima da ne šalju djecu u školu, a da će skrb o učenicima koji ipak dođu preuzeti ravnatelji i nastavnici koji ne sudjeluju u štrajku. "Djeca neće biti prepuštena sebi", rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz. Naglasio je da su na štrajk prisiljeni jer nema komunikacije s Vladom i resornim ministarstvom.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa u ponedjeljak je pozvalo roditelje da u utorak pošalju djecu u škole.

"Pozivamo učenike da dođu na nastavu, a učitelje, nastavnike i profesore da redovito rade", izjavila je Danijela Grizelj, glasnogovornica Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa.

Ministarstvo od ravnatelja očekuje da organiziraju nastavu i uvjete za rad učenika, nastavnika i profesora koji sutra žele raditi.

Štrajku će se priključiti i manjinski sindikati prosvjete jer smatraju, kako ističe Hrvatski školski sindikat Preporod, da samo sindikalno zajedništvo može dovesti do željenog cilja.

Oni, međutim, traže selektivno povećanje plaća zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu za po 10 posto od početka 2005. i početka 2006., te za pet posto na svakih pet godina staža od 1. siječnja 2007.

Iako po zakonu nije obveza poslodavca da plati dan u štrajku, iz Ministarstva poručuju kako će predložiti Vladi da se taj dan ipak plati. U Ministarstvu tvrde kako "neće dopustiti da nastavnici i profesori zbog štrajka izgube na životnom standardu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙