FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 4. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat
ZAGREB, 4. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat

ZAGREB

Hrvatska će vlada spremno i otvoreno surađivati sa svakom slovenskom vladom, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. "Ulazimo u stabilno političko razdoblje u Sloveniji i stabilno razdoblje bilateralnih odnosa. Spremno i otvoreno ćemo surađivati sa svakom slovenskom vladom", rekao je Žužul komentirajući rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora u susjednoj zemlji.

Žužul je istaknuo da će svaka slovenska vlada zastupati interese Slovenije, "a na nama je da zastupamo interese Hrvatske".

"Prijateljstvo je jedna, a interesi su druga stvar. Hrvatska i Slovenija su prijateljske države, od kojih svaka ima svoje vlastite interese, ali i puno zajedničkih interesa", dodao je Žužul.

"Računam da ćemo na temelju zajedničkih interesa moći razvijati dobre odnose, a tu prijateljstva i dobre veze mogu samo pomoći", rekao je Žužul.

ZAGREB

Hrvatska Vlada vjeruje da će novi mandatar i nova slovenska vlada izravnije i učinkovitije pokazati želju za rješavanjem otvorenih hrvatsko-slovenskih pitanja, izjavio je u ponedjeljak Vladin glasnogovornik Ratko Maček.

Vlada, kazao je, pozdravlja izbor slovenskih birača, jer su izbori "vrhovna instanca demokracije". Podsjetio je da HDZ, koji je formirao aktualnu Vladu, i Slovenska demokratska stranka Janeza Janše (SDS) koji je osvojio većinu na slovenskim izborima, imaju dobre odnose i kao članice Europske pučke stranke dobre kontakte.

Uvjereni smo da će i to biti način za rješavanje otvorenih pitanja, da će se problemi rješavati bilateralno, a ako tako ne ide međunarodnom arbitražom, rekao je Maček.

ZAGREB

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt objavila je u ponedjeljak da će Haškom sudu predložiti dva "prijatelja suda", koji bi trebali odgovarati na pitanja sudskog vijeća o sposobnosti hrvatskog pravosuđa da preuzme slučaj Ademi-Norac.

Riječ je o uglednim pravnim stručnjacima i profesorima prava Mirjanu Damaški i Davoru Krapcu, rekla je ministrica Škare-Ožbolt Hrvatskom radiju. "Budući da će sudsko vijeće imati pitanja vezana uz sposobnost našeg pravosuđa, uputit ćemo sudu zahtjev za odobravanjem instituta prijatelja suda", izjavila je ministrica.

"Namjeravamo predložiti profesore Mirjana Damašku i Davora Krapca kao osobe koje bi odgovarale na pitanja sudskog vijeća vezana uz sposobnost hrvatskog pravosuđa", dodala je. Aktivira li se taj institut, postupak Norac-Ademi bio bi prvi slučaj da nacionalno pravosuđe neke zemlje dobije predmet koji je ranije bio na Haškom sudu, prenosi Hrvatski radio.

LJUBLJANA

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i vjerojatni mandatar za sastav buduće vlade Janez Janša izjavio je u ponedjeljak navečer za televizijsku postaju POP-TV da ne očekuje preokret u odnosima Slovenije i Hrvatske.

"Ne očekujemo nikakve bitne preokrete", rekao je Janša, odgovarajući na pitanje da li će boljim odnosima i rješavanju otvorenih pitanja pomoći to što su SDS i HDZ u istoj grupaciji europskih pučkih stranaka.

"Svaka hrvatska vlada štitit će hrvatski interes, a tako bi trebala i slovenska", rekao je Janša, dodajući da je iluziju o tome, da bliskost stranačkih ideologija omogućuje lakše rješenje međusobnih otvorenih pitanja, imala dosadašnja slovenska vlada lijevog centra, što je rezultiralo nerealiziranim sporazumom Drnovšek-Račan.

Bliskost SDS-a i HDZ-a omogućit će međutim više neformalnih kontakata i konzultacija, rekao je Janša.

BEČ

Državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Gordan Bakota sastao se u ponedjeljak u Beču s glavnim tajnikom ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Johannesom Kyrleom s kojim je razgovarao o suradnji dvaju ministarstava, posebno u području informatičke tehnologije te o školovanju karijernih diplomata.

Kako je priopćilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, hrvatsko se izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Bakotom susrelo s diplomatima na ključnim položajima u austrijskom ministarstvu s kojima su obavljene konzultacije vezane uz Zakon o vanjskim poslovima, unutarnju organizaciju ministarstva, modernizaciju službe vanjskih poslova, gospodarsku diplomaciju i karijerni razvitak profesionalnih diplomata.

BRUXELLES

Europska komisija u srijedu će preporučiti otvaranje pregovora o prijemu Turske u Europsku uniju (EU), ali će isto tako u prvi plan staviti mehanizam kontrole demokratskih obveza Ankare, izjavio je u ponedjeljak Finac Olli Rehn, koji će 1. studenoga zamjeniti Guentera Verheugena na dužnosni povjerenika EU za proširenje.

"Mislim da će se Komisija odlučiti za otvaranje pregovora", rekao je u Europskom parlamentu Olli Rehn. On nije, međutim, propustio priznati da odluka koju će Komisija donijeti u srijedu "neće biti laka", jer, kako je rekao, "to pitanje je podijelilo europsko mnijenje". Istaknuo je da "Turska mora ispuniti političke kriterije iz Kopenhagena na isti način kako su to učinile ostale zemlje kandidati, posebice na području građanskih sloboda te ljudskih prava, posebice uključujući prava žena".

PRAG

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u ponedjeljak je u Pragu procijenio da će Europska unija u prosincu vjerojatno jednoglasno odlučiti da se s Turskom započnu pregovori o članstvu.

"Polazim sa stajališta kako postoje dobri izgledi da postignemo nužno jednoglasje", izjavio je kancelar prilikom konferencije za novinare s češkim kolegom Stanislavom Grossom.

Europska komisija u srijedu treba iznijeti izvješće o kandidaturi Turske za EU. Ako komisija ustvrdi da Turska ispunjava uvjete nužne za početak postupka prijema, predsjednici država i vlada 25 članica EU na summitu u Bruxellesu sredinom prosinca odlučivat će o tome hoće li početi pregovore o pristupu ili ne.

BAGDAD/RIM

Irački militanti objavili su u ponedjeljak video snimku pogubljenja dvojice talaca, jednog Talijana iračkog podrijetla i jednog Turčina, javljaju agencije.

Snimka snimljena 2. listopada prikazuje strijeljanje dvojice talaca zbog navodne špijunaže. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je ubijen poduzetnik Ayad Anwar Wali, koji je više od 20 godina živio u Italiji.

U međuvremenu, druga skupina iračkih militanata oslobodila je dvije otete Indonežanke. Indonežanke su predane veleposlanstvu Ujedinjenih Arapskih Emirata u Bagdadu, javila je televizija Abu Dhabija. Veleposlanstvo će ih predati Crvenom križu, rekao je jedan arapski diplomat.

PARIZ

Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski rekao je u ponedjeljak u Parizu da još nije utvrđen točan datum povlačenja poljskih vojnika iz Iraka, sugerirajući ipak da bi oni tu zemlju trebali napustiti do kraja 2005. godine.

Kwasniewski je nakon razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom rekao da se razgovara o mogućnosti smanjenja broja poljskih vojnika i o eventualnom povlačenju.

Poljska u Iraku upravlja jednom zonom na čelu multinacionalnih snaga od 6.000 vojnika, od čega je 2.500 Poljaka. Od početka rata u toj zemlji poginulo je 17 poljskih državljana, četvorica civila i 13 vojnika. Prema posljednjim ispitivanjima, više od 70 posto Poljaka protivi se nazočnosti svojih vojnika u Iraku.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac pozdravio je u ponedjeljak francusko-španjolsku suradnju u borbi protiv terorizma baskijske separatističke organizacije ETA-a, ocijenivši da tu suradnju treba nastaviti, prenosi France Presse dijelove telefonskog razgovora Chiraca i španjolskog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.

Zapatero je telefonirao francuskom predsjedniku dan nakon protuterorističke operacije u Pirinejima, na jugozapadu Francuske, usmjerene na ETA-u, "pozdravivši akciju francuske policije", pojasnila je Elizejska palača.

Chirac mu je, tvrdi isti izvor, odgovorio da je to "rezultat uzorne francusko-španjolske suradnje koju treba odlučno nastaviti".

U nedjelju su u velikoj akciji uhićeni neki od čelnih ljudi ETA-e i zaplijenjene velike količine ekspoziva.

BUDIMPEŠTA

Ministri nove mađarske vlade pod vodstvom socijalista Ferenca Gyurcsanyja u ponedjeljak su položili prisegu tijekom svečanosti u parlamentu, koji je prošlog tjedna već potvrdio i samog premijera.

Od 17 članova novog kabineta, 11 ih je već obnašalo položaje u bivšoj koalicijskoj vladi socijalista i liberala, kojoj je na čelu bio Peter Medgyessy, koji je 25. kolovoza dao ostavku nakon gubitka potpore koalicijskog partnera.

Među novim ministrima jedan od najzanimljivijih je ministar gospodarstva Janos Koka, najmlađi član vlade s 32 godine, i jedan od najbogatijih Mađara, koji je bogatstvo stekao internetskom tvrtkom.

NEW YORK

Međunarodni kazneni sud (ICC), prvi stalni sud zadužen za kazneni progon ratnih zločina u svijetu, u ponedjeljak je u New Yorku potpisao sporazum o suradnji s UN-om koji će mu omogućiti pristup brojnim resursima Svjetske organizacije.

Sporazum, koji određuje zakonske temelje suradnje između dviju institucija u sklopu njihovih mandata, potpisali su glavni tajnik UN Kofi Annan i predsjednik ICC-a, kanadski sudac Philippe Kirsch, na svečanosti u sjedištu UN, izjavio je Annanov glasnogovornik.

Sporazum otvara nekoliko aspekata odnosa UN i ICC-a poput pristupa UN-ovim fondovima, programima i uredima u svijetu, a predviđa i razmjenu informacija i međusobnu pravnu pomoć.

MOJAVE

SpaceShipOne, prva privatna svemirska letjelica s pilotom, postigla je u ponedjeljak visinu od 114,64 kilometra, srušivši time rekord koji je prije više od 40 godina postavio zrakoplov X-15, objavili su organizatori leta.

Tim trećim uspješnim letom konstruktor letjelice Burt Rutan (61) osvojio je nagradu od 10 milijuna američkih dolara zaklade Anzari, osnovane radi poticanja komercijalizacije svemirskih letova.

Visinu od više od 100 kilometara, koja se smatra granicom na kojoj počinje svemir, SpaceShipOne prvi je put postigao 21. lipnja, na prvom probnom letu, otvorivši time eru svemirskog turizma. Uspjeh je ponovio 29. rujna kada je dostigao visinu od 102,87 kilometara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙