FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 3. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15,30 sati.
ZAGREB, 3. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

LJUBLJANA

Na biralištima u Sloveniji, gdje se u nedjelju održavaju četvrti parlamentarni izbori i prvi otkad je država ušla u Europsku uniju nema gužvi niti incidenata, a državna izborna komisija objavila je da je od otvaranja birališta u 7 sati pa do 11 sati glasovalo 19 posto registriranih birača, odnosno 311.000. To je manje nego na parlamentarnim izborima prije 4 godine, kad je u prva 4 sata glasove dalo 25,52 posto birača, a ukupni postotak izašlih na izbore tada je bio 70,4 posto. U jutarnjim satima u svojim izbornim jedinicama glasovali su i najistaknutiji političari, među njima i predsjednik liberalnih demokrata (LDS) i aktualni premijer Anton Rop, te njegov glavni konkurent za to mjesto Janez Janša. Još prije njih svoju je glasačku dužnost u ljubljanskom kvartu Murgle obavio bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, a popodne oko 17 sati očekuje se da će na istom biralištu svoj glas dati i predsjednik Janez Drnovšek.

BANJA LUKA

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Čavić priopćio je u nedjelju novinarima da je ova stranka na lokalnim izborima održanim u subotu osvojila vlast u 42 općine Republike Srpske, ali da je najveći porast glasova zabilježio Savez neovisnih socijaldemokrata (SNSD). Predsjednik RS nije krio razočaranje "preraspodjelom glasačkog tijela" u Trebinju koje je, sve do ovih izbora slovilo kao tvrđava SDS-a, a sada je povjerenje poklonilo SNSD. "Rezultati ovih lokalnih izbora neće utjecati na raspored vlasti u parlamentu RS koji će i dalje funkcionirati, osim ako se ne steknu uvjeti za njegovo raspuštanje", kazao je Čavić.

BAGDAD

Iračka policija pronašla je južno od Bagdada tijela jednog muškarca i jedne žene, rekli su izvori iz bolnice u Mahmudiyi u koju su u nedjelju dopremljena tijela. "Muškarcu je odrubljena glava a žena je ubijena metkom u glavu. Dopremljeni su u bolnicu u subotu navečer. Nisu kod sebe imali nikakvih dokumenata", rekli su isti izvori. Kako je kazao direktor bolnice Daud Jasim, "njihov izgled sugerira da su Zapadnjaci". Muškarac je pedesetih godina a žena tridesetih, dodao je.

RAMALLAH

Članovi palestinskog Zakonodavnog vijeća sastali su se u nedjelju na izvanrednoj sjednici kako bi razgovarali o izraelskoj operaciji u pojasu Gaze u kojoj je u pet dana ubijeno 59 Palestinaca. "Sjednica će biti posvećena izraelskom napadu na Gazu", izjavio je za AFP dopredsjednik parlamenta Hassan Hreishe. "Nastojimo pronaći način kako da pomognemo ljudima, žrtvama tih napada", dodao je Hreishe. Palestinski je kabinet u subotu proglasio "izvanredno stanje" na čitavom palestinskom području, kako bi pomogao stanovništvu u pojasu Gaze koje je, po njemu, "žrtva strašnih zločina koje je počinila izraelska vojska."

JERUZALEM

Izrael je u nedjelju zatražio od UN-a da ispita jesu li Palestinci snimljeni u pojasu Gaze bili militanti koji su koristili UN-ovo vozilo kako bi prevezli raketu koju su željeli upotrijebiti protiv Izraela. Dužnosnici UN-a koji su vidjeli film, snimljen iz izraelske bespilotne letjelice, rekli su da ne vjeruju da je objekt kojega se stavlja u stražnji dio vozila raketa Qassam. Film prikazuje muškarce koji trče prema vozilu s natpisom UN-a na krovu, a jedan od njih nosio je predmet za kojega izraelski dužnosnici tvrde da je raketa. Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Gillerman zatražio je od glavnog tajnika Kofija Annana da provede punu istragu.

BANGKOK

Najmanje je 14 osoba poginulo, a pet ih je ozlijeđeno u eksploziji koja se dogodila u nedjelju oko 15.00 sati po mjesnom vremenu u tvornici pirotehničkih sredstava u Ayuthayahu, bivšoj prijestolnici Tajlanda, doznaje se iz službenog izvora. "Zasad znamo da je dozvola za rad tvornice istekla prije deset godina i da je ilegalno proizvodila pirotehnička sredstva", kazao je mjesni čelnik Kamnueng Isaro za javni radio. Zgrada od 200 četvornih metara u kojoj su bili strojevi u potpunosti je uništena u eksploziji, dodao je službeni predstavnik tamošnje policije Wanchai Tanadkit. "Mislim da je najvjerojatniji uzrok eksplozije nebriga", upozorio je, dodavši da su oštećene i kuće u krugu od dvjesto metara.

SEATTLE

Erupcija vulkana Mt. Saint Helens na sjeverozapadu SAD-a "ne može se izbjeći", upozorili su geolozi, pošto je vulkan u subotu ispustio novi oblak pare. Erupcija je "sigurna", kazao je Tom Pierson, geolog s Državnog instituta za geofiziku. "Sigurna" znači da se može dogoditi bilo kad, dodao je. Pripravnost je podignuta na najvišu razinu. U petak je Federacija civilnog zrakoplovstva upozorila zrakoplovne tvrtke da izbjegavaju područje vulkana. Vlasti su evakuirale to područje, uključujući i promatračku postaju Državnog instituta za geofiziku, u krugu od 8 kilometara od vulkana. Slabiji potresi snage 3-3,2 stupnja po Richterovoj ljestvici, s epicentrom na dubini od gotovo kilometar ispod vulkana, zabilježeni su prije nešto više od tjedan dana na Mt. Saint Helens. U petak se vulkan aktivirao ispustivši golemi oblak pare i pepela.

BERLIN

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je u nedjelju kako je uvjeren da će Europska unija početi pregovore s njegovom zemljom, ali je upozorio kako će se Ankara EU možda neće pridružiti prije 2019. Erdogan je, obraćajući se poslovnim ljudima u njemačkome glavnom gradu, rekao kako očekuje da će Europska komisija u izvješću 6. listopada preporučiti EU da počne s Turskom pregovore o pridruživanju. "Uvjereni smo da će izvješće biti pozitivno", rekao je Erdogan. Konačnu odluku o početku pregovora donijet će čelnici svih država EU na sastanku u Bruxellesu 17. prosinca. Erdogan je, međutim, priznao da nije jasno kad će Turska postati punopravan član Europske unije. "Ne može se unaprijed reći hoće li to trajati pet, 10 ili 15 godina", dodao je Erdogan.

RIM

Ivan Pavao II. proglasio je danas na svečanosti na Trgu svetog Petra u Rimu petero novih blaženika među kojima i austrijsko-ugarskog cara Karla I. Habsburškog. Na Trgu svetog Petra danas su bili prisutni brojni predstavnici i hodočasnici iz zemalja koje su nekad činile Austrougarsko carstvo. Beatifikacija Karla I. izazvala je polemike ne samo u Austriji, nego i u Italiji, pa i u crkvenim krugovima, jer se za Karla I. ne može kazati da je, prema današnji parametrima, bio mirotvorac koji je po svaku cijenu izbjegavao rat. Ipak za crkvu je Karlo I. bio pravedan monarh poduprt velikom vjerom i zauzet brigom za narod.

SEUL

Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju rekao je u nedjelju da njegovoj organizaciji trebaju jamstva da se, iako ograničeni, nuklearni eksperimenti u Južnoj Koreji neće ponoviti. Mohamed ElBaradei, direktor IAEA, agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju, u Južnoj je Koreji i sudjeluje na Pugwashevoj konferenciji o znanosti i svjetskim zbivanjima, no planira se sastati i s vodećim dužnosnicima te zemlje. ElBaradei je još rekao kako vjeruje da će izvještaj o nuklearnim aktivnostima Seula biti spreman do sastanka uprave IAEA u studenome. Na pitanje o mogućnosti prijave toga incidenta Vijeću sigurnosti koje može uvesti kaznene mjere, rekao je da je takva odluka "jako daleka".

BORDEAUX/MADRID

Velika zajednička francusko-španjolska antiteroristička operacija protiv baskijske separatističke organizacije ETA počela je u nedjelju ujutro na jugozapadu Francuske i u srednjoj Španjolskoj. Na jugozapadu Francuske privedeno je 17 osoba, doznaje se iz izvora bliskih policiji. Otkriveno je sedam skladišta oružja i materijala, a ubrzo su uhićene i identificirane četiri osobe. Među privedenima bila je i žena vozača kamiona kojega je u nedjelju ujutro u Burgosu uhitila španjolska policija. Francuska policija nije mogla potvrditi je li među uhićenima bilo važnih članova ETA-e, a tijekom jutra operacija je još trajala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙