FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NOVA PRIZNANJA HRVATSKOJ KINEMATOGRAFIJI

ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Čini se da hrvatska kinematografijau posljednje vrijeme polako stvara sve prepoznatljiviji međunarodniimage, konstatira Deutsche Welle.
ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Čini se da hrvatska kinematografija u posljednje vrijeme polako stvara sve prepoznatljiviji međunarodni image, konstatira Deutsche Welle.

Veliki dio posla odradili su trenutno najuspješniji hrvatski režiseri Vinko Brešan i Zrinko Ogresta čiji radovi bilježe uspješne nastupe na međunarodnim festivalima ali dobro prolaze i kod stranih distributera, napominje postaja.

Zahvaljujući agilnoj producentskoj kući Interfilm, koja je zajedno s HRT-om financirala filmove, Brešanovi "Svjedoci" i Ogrestin "Tu" prikazuju se u više svjetskih kino-dvorana nego ijedan drugi noviji hrvatski film, a dobitnici većine Zlatnih arena na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu redali su u proteklih godinu dana uspjehe u inozemstvu, ističe DW.

Nakon uspješnog nastupa na filmskim festivalima u Berlinu, Jeruzalemu i Karlovym Varyma, Vinko Brešan bilježi i peto međunarodno priznanje - njegov film svjedoci, adaptacija romana Jurice Pavičića "Ovce od gipsa" pobijedio je i na festivalu filmova nastalih po književnim predložcima u nizozemskom Vlissingenu, bilježi postaja.

Nagrada za životno djelo pripala je u Vlissingenu poznatom filmašu Milošu Formanu, koji je bio zadužen i za uručivanje nagrade hrvatskom režiseru Vinku Brešanu, napominjući da su mu se "Svjedoci" svidjeli, ističe DW.

Zrinko Ogresta je pak osvojio i treću međunarodnu filmsku nagradu, ravnopravno podijelivši na međunarodnom festivalu u Milanu glavnu nagradu za film "Tu" s francuskom redateljicom Danielle Arbid i njezinim filmom "Na bojištu", bilježi postaja.

U razgovoru za postaju Ogresta ističe da je festival u Milanu vrlo zanimljiv i da okuplja neke od najviđenijih filmova te je "Tu" po njegovim riječima pobijedio u "prilično žestokoj" konkurenciji 300 filmova, od kojih je samo njih šest ušlo u finale, prenosi DW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙