FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 90. obljetnice "češke besede" u Rijeci

RIJEKA,18. rujna(Hina) - Otkrivanjem spomen-ploče na zgradi uLošinjskoj ulici br. 8, u kojoj je 1914. osnovana "Češka beseda",počela je danas dvodnevna proslava 90. obljetnice osnutka te udrugečeške nacionalne manjine u Rijeci i 10. obljetnica njezine obnove.
RIJEKA,18. rujna(Hina) - Otkrivanjem spomen-ploče na zgradi u Lošinjskoj ulici br. 8, u kojoj je 1914. osnovana "Češka beseda", počela je danas dvodnevna proslava 90. obljetnice osnutka te udruge češke nacionalne manjine u Rijeci i 10. obljetnica njezine obnove.

Spomen-ploču u Lošinjskoj ulici otkrio je češki veleposlanik u Hrvatskoj Petr Burianek.

Nakon toga riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik Gradskog vijeća Željko Glavan priredili su primanje za češko izaslanstvo u kojemu su, osim veleposlanika Burianeka, bili član češkog parlamenta Miroslav Beneš, saborska zastupnica za češku i slovačku manjinu Zdenka Čuhnil, vicekonzulica u Češkom veleposlanstvu Jana Zajcova, predsjednica i tajnica Saveza Čeha u Hrvatskoj Leonora Janota i Jana Kulhava te predsjednica riječke "Češke besede" Fanika Husak.

Veleposlanik Burianek iskazao je zadovoljstvo susretom te zahvalnost zbog potpore riječkih gradskih vlasti "Češkoj besedi" i Češkom konzulatu koji je u Rijeci otvoren prije oko godine dana.

Dodao je kako je gotovo siguran da će Hrvatska uspješno obaviti pregovore za ulazak u Europsku uniju te da je Hrvatska u zadnje dvije godine znatno napredovala, pogotovu u izgradnji cestovne mreže.

Gradonačelnik Obersnel je naglasio da je suradnja gradskih vlasti i "Češke besede vrlo dobra" te da je ta udruga jedna od najaktivnijih manjinskih udruga u Rijeci i uvijek je pripravna okupiti i predstavnike drugih manjina. To potvrđuje da u Rijeci našu različitost smatramo našim bogatstvom, rekao je Obersnel.

Predstavnici češke zajednice istaknuli su u razgovoru da je novčana potpora gradske uprave češkoj manjini znatna te kako se nadaju da će opravdati ulaganje u izgradnju Kulturnog centra Čeha u Rijeci za koji će sutra u Ćićarijskoj ulici biti položen temeljni kamen.

U Rijeci djeluje ukupno 14 organiziranih nacionalnih manjina, a nekoliko stotina pripadnika češke manjine svoj jezik, običaje i kulturu nastoje očuvati, među ostalim, okupljeni u "Češkoj besedi".

Proslava obljetnice "Češke besede" danas se nastavlja otvorenjem likovne izložbe članova te udruge iz Virovitice te svečanošću u kojoj će sudjelovati pjevački zbor "Trsat", folklorni anasambl "Holubička" daruvarske "Češke besede" i limena glazba iz Končanice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙