FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvorena izložba suvremenih čeških umjetnika

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Izložba četvero suvremenih češkihumjetnika pod naslovom "Ja (ni)sam stvarano optimističan", otvorenavečeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU),koncepcijski razmatra novonastalu kulturnu i društvenu situaciju nakonulaska Češke u Europsku uniju (EU).
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Izložba četvero suvremenih čeških umjetnika pod naslovom "Ja (ni)sam stvarano optimističan", otvorena večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), koncepcijski razmatra novonastalu kulturnu i društvenu situaciju nakon ulaska Češke u Europsku uniju (EU).

Suvremeni češki umjetnici Barbora Klimova, Zdena Kolečkova, Michal Pechouček i Pavel Ryška predstavili su se radovima koje je za zagrebačku izložbu izabrao kustos Michal Koleček.

Predstavljanje čeških umjetnika, rođenih kasnih 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, u hrvatskoj metropoli organizirao je Institut za suvremenu umjetnost Zagreb uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.

Organizatori napominju da je večerašnja izložba jedan od brojnih međunarodnih projekta koje su potaknuli i ostvarili te stiču kako je i prirodan nastavak višegodišnje aktivne i uspješne kulturne suradnje s Češkom Republikom.

Kustos Koleček u uvodnome tekstu kataloga koji prati izložbu napominje da je ovogodišnje priključenje te države EU "povezano s mnoštvom mitova i bojazni" te da je "češka kultura definitivno napustila institucionalni okvir utemeljen na postkomunističkim korijenima".

Koleček i napominje kako je češka likovna umjetnost izgubila mogućnost traženja potpore iz različitih fondova usmjerenih na države kandidate za EU te da za sada nije jasno hoće li Češka biti spremna i usklađena koristiti financijske izvore i institucijsku pomoć EU.

Osim toga, Koleček tvrdi da će se sada i produbiti već dugo postojeći problemi češke likovne umjetničke scene. Zato je, ističe, i večerašnja izložba odraz sadašnje češke socijalne, političke i kulturne situacije na temelju koje umjetnici pokušavaju kritički procijeniti različite probleme skore češke budućnosti i otvaraju opću raspravu o položaju likovne umjetnosti (i vizualnosti) u vrijeme promjena kulturnih i socijalnih paradigmi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙