FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJA: NEGATIVNE REAKCIJE NA IMENOVANJE BRANITELJA MILOŠEVIĆU

BEOGRAD,2. rujna 2004.(Hina) - Odluka Haškog suda (ICTY) da SlobodanuMiloševiću zbog bolesti imenuje branitelja, protivno njegovoj volji, učetvrtak je izazvala negativne reakcije njegovih pristaša u Srbiji,ali i suzdržane ocjene pravnih stručnjaka.
BEOGRAD,2. rujna 2004.(Hina) - Odluka Haškog suda (ICTY) da Slobodanu Miloševiću zbog bolesti imenuje branitelja, protivno njegovoj volji, u četvrtak je izazvala negativne reakcije njegovih pristaša u Srbiji, ali i suzdržane ocjene pravnih stručnjaka.

Odluka ICTY-a "predstavlja najdrastičnije kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava", priopćeno je iz središnjice Miloševićeve Socijalistička partije Srbije (SPS).

Uskraćivanje prava de se brani sam predstavlja zločin i pokušaj da se Miloševiću oduzme pravo na riječ i iznošenje istine o zločinu razbijanja Jugoslavije, navodi se u priopćenju SPS-a.

"Taj zločin nije počinio ni Milošević, ni Srbija, ni srpski narod. Zločin ubojstva Jugoslavije počinile su zemlje NATO saveza, iste one koje su i osnovale ilegalni tribunal u Haagu", dodaje SPS.

Stranka kojoj je Milošević još uvijek predsjednik iako je u haškom pritvoru od lipnja 2001., od državnih je tijela SCG zatražila da poduzmu mjere za zaštitu njegovih ljudskih prava.

Udruga Miloševićevih pristaša "Sloboda" priopćila je da odluka ICTY-a predstavlja "nezabilježeno kršenje ljudskih prava" koje pokazuje da je haški ideal pravičnosti suđenja "srednjovjekovna katolička Inkvizicija", a pravila suda "mrtvo slovo na papiru".

Raspravno vijeće ICTY-a je nakon provedene rasprave o postavljenju branitelja, na tu dužnost imenovalo sadašnje "prijatelje suda", britanske odvjetnike Stevena Kaya i Gillian Higgins.

Beogradski odvjetnik Branislav Tapušković, koji je ranije bio angažiran kao "prijatelj suda", odluku je ocijenio nedorečenom.

"Postavljanjem odvjetnika po službenoj dužnosti nije riješeno osnovno pitanje, može li se suđenje održavati i kada Milošević, zbog bolesti, fizički neće biti prisutan u sudnici", izjavio je Tapušković.

Bivši 'amicus curiae' je u kolovozu, kako je ranije izjavio, odbio prijedlog ICTY-a da bude Miloševićev branitelj.

Miloševićev pravni savjetnik, Zdenko Tomanović, izjavio je u Haagu kako ne očekuje da će "prijatelji suda" bez dodatnih priprema preuzeti ulogu branitelja.

Njihova je procesna uloga u dosadašnjem postupku bila bitno drugačija od uloge branitelja. Ni na jedan način nisu bili uključeni u pripremu i strategiju odbrane, rekao je Tomanović, dodajući kako treba pričekati odluku raspravnog vijeća u kojoj će se podrobnije utvrditi njihove ovlasti i djelokrug rada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙