FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 1. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 1. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB/SAMARA

Američka vojska potvrdila je u petak da je u operaciji protiv gerilaca u gradu Samari, 125 km sjeverno od Bagdada, ubila 94 "pobunjenika". U sukobima je poginuo najmanje 21 civil, a 35 ih je ranjeno, rekao je doktor Abdel Hamid Abed iz glavne gradske bolnice u Samari.

Američka vojska priopćila je da su dvojica vojnika ranjena u toj operaciji u kojoj je uništeno više minobacačkih položaja, raketnih bacača i vozila za prijevoz pobunjenika.

Napad je počeo nešto nakon ponoći nizom zračnih udara i baražnom vatrom iz topništva na razne mete u gradu koji je mjesecima zabranjena zona za američke snage. Pobunjenici su uzvratili minobacačkom i vatrom iz raketnih bacača.

STRASBOURG

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder sastali su se u petak u Strasbourgu kako bi neformalno razgovarali o Turskoj i stanju na Bliskom istoku.

Sastanak Chiraca i Schroedera, koji razgovaraju u pratnji svojih ministara vanjskih poslova Michela Barniera i Joschke Fischera, ulazi u okvir neformalnih konzultacija koje su uspostavljene u veljači 2001. godine kako bi se dao novi zamah francusko-njemačkim odnosima.

Dvojica dužnosnika trebaju također pripremiti i idući sastanak francuskih i njemačkih ministara koji je predviđen za 26. listopada u Berlinu.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair primljen je u petak ujutro u londonsku bolnicu Hammersmith zbog manje kirurške intervencije, priopćeno je iz službenih izvora.

Pedesetjednogodišnji Blair biti će podvrgnut intervenciji kako bi se riješio problem s poremećajima njegova srčanog ritma. Kateterm će mu se osigurati prohodnost srčanih krvnih žila a zahvat bi trebao potrajati dva i pol sata.

Britanski premijer bi već u ponedjeljak trebao biti u svom uredu i preuzeti dužnosti koje će u međuvremenu obavljati njegov zamjenik John Prescott.

ZAGREB

Ankete tv-mreža koje su u četvrtak prenosile prvo od triju izravnih sučeljavanja dvojice američkih predsjedničkih kandidata imenovale su pobjednika: za tri četvrtine njih to je demokrat John Kerry, a slične ocjene donose i vodeći politički komentatori i dnevnici.

Iz anketa što su ih svjetske agencije provele među televizijskim voditeljima proizlazi da je u prvoj od triju debata prije izbora 2. studenoga uvjerljiviji bio izazivač aktualnog predsjednika republikanca Georga W. Busha.

Prema anketi koju je proveo televizijski kanal ABC-u u skupini od 531 osobe, u kojoj su ravnomjerno zastupljeni pristaše demokrata, republikanaca te neovisnih, njih 45 posto vjeruje da je Kerry izišao kao pobjednik.

Anketa tv-mreže CNN-Gallup pokazala je da 53 posto ispitanika drži pobjednikom Kerryja, a 37 posto Busha. Televizijski kanal CBS u svojoj je anketi na uzorku od 200 birača došao do sličnih rezultata, prenosi njemačka agencija dpa.

ISLAMABAD

Najmanje je 18 ljudi poginulo, a četrdesetak je ranjeno u petak kad je bombaš-samoubojica aktivirao eksploziv u pakistanskoj džamiji punoj vjernika, objavila je policija.

Eksplozija se dogodila tijekom molitve u šijitskoj džamiji u Sialkotu, 170 km jugoistočno od Islamabada, uz granicu s Indijom.

Policijski dužnosnik iz Sialkota potvrdio je da se radilo o samoubilačkom napadu u kojem je 14 osoba ubijeno u eksploziji a četiri su preminule nakon što su otpremljene u bolnicu.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.

JERUZALEM

Izraelska vojska pojačat će operacije u pojasu Gaze ako se nastave palestinski raketni napadi, izjavio je u petak visoki dužnosnik iz ureda premijera Ariela Sharona.

"Ako se nastave napadi projektilima, proširit ćemo operacije na terenu i biti agresivniji", izjavio je taj dužnosnik koji je zahtijevao da ostane neimenovan.

Može se dogoditi da operacija "Dani pokajanja" bude ograničena "ako brzo postigne cilj, a to je potpuni prestanak napada projektilima" kućne izrade na izraelski teritorij, u kojima su u srijedu navečer u Sderotu poginule dvije osobe, dodao je.

KARTUM

Sudan je pristao na raspoređivanje 3.500 vojnika i 800 dodatnih afričkih policajaca u Darfuru, na zapadu zemlje, izjavio je veleposlanik Sudana u Etiopiji, koji izvješćuje o sporazumu s Afričkom unijom (AU).

Osman al Sayyed, čije riječi u petak prenosi dnevnik Al Sahafa, ističe da je sporazum u četvrtak u Addis Abebi potpisao pomoćnik sudanskog ministra vanjskih poslova Al Tigani Salih Fidhail i povjerenik AU za mir i sigurnost Saeed Jinaid.

Po Sayyedovim riječima, još je jedan sastanak predviđen za polovicu listopada radi definiranja misije tih afričkih snaga koje će postupno doći u regiju, ovisno o raspoloživosti financijskih sredstava.

SYDNEY

Premijer John Howard odbio je u petak popustiti novim pritiscima da Australija ratificira protokol iz Kyota o globalnom zatopljenju, nakon što je Rusija odlučila dati zeleno svjetlo ratifikaciji.

Howard je kazao da Australija namjerava poštovati ograničenja o proizvodnji plinova koji izazivaju učinak staklenika određene protokolom ali da bi njegova ratifikacija bila protiv interesa zemlje.

Australija je poput SAD-a, koji i dalje odbacuje taj sporazum usprkos ruskoj odluci, odbila potpisati 2001. godine protokol iz Kyota, smatrajući da je previše skup i nepravedan, jer zemlje u razvoju nisu zahvaćene smanjenjem ispuštanja plinova.

BEJRUT

Bivši libanonski ministar gospodarstva Marouane Hamade ranjen je u petak ujutro u atentatu u Bejrutu, priopćeno je iz američke bolnice u Bejrutu.

Eksplozivna naprava aktivirana je dok je kraj nje prolazio Hamadeov automobil. U atentatu je ubijena jedna osoba, javljaju svjedoci koji pretpostavljaju da se radilo o Hamadeovom službenom vozaču.

Hamade je jedan od četiri ministra koji su početkom prošlog mjeseca podnijeli ostavku u znak prosvjeda zbog odluke parlamenta da produži za tri godine mandat predsjedniku Emileu Lahoudu.

KIJEV

Američki veleposlanik u Kijevu John Herbst je oštro u petak osudio napade na demokraciju u sklopu kampanje za predsjedničke izbore koji će se u Ukrajini održati 31. listopada, a posebice zlostavljanje koje provode neki dužnosnici prisiljavajući ljude da podrže njihovog kandidata.

"SAD, Kanada i Europa su više puta izražavali vlastitu zabrinutost vezanu za održavanje izborne kampanje", kazao je Herbst na okruglom stolu organiziranom u Kijevu.

Američki je veleposlanik također osudio pritisak koji vrše vlasti na medije. Također je osudio i mišljenje nekih političkih stranaka koje smatraju da "zapadne kritike na održavanje izborne kampanje predstavljaju miješanje u unutarnje poslove Ukrajine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙