FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUDAC PROTIV DIJELA AMERIČKOG PATRIOTSKOG ZAKONA

WASHINGTON,30. rujna 2004.(Hina) - Američki sudac proglasio jeneustavnim ovlasti FBI-a da provodi tajni nadzor Interneta itelefonskih razgovora koje mu daje Patriotski zakon u cilju borbeprotiv terorizma.
WASHINGTON,30. rujna 2004.(Hina) - Američki sudac proglasio je neustavnim ovlasti FBI-a da provodi tajni nadzor Interneta i telefonskih razgovora koje mu daje Patriotski zakon u cilju borbe protiv terorizma.

Okružni sudac u New Yorku Victor Marrero presudio je u srijedu protiv dijela američkog Patriotskog zakona koji daje ovlasti FBI-u da prinudi tvrtke koje osiguravaju usluge na Internetu kao i telefonske kompanije da mu predaju zapise o njihovim korisnicima. Tvrtkama je istodobno zabranjeno otkriti da je došlo do nadzora.

Sudac je presudio da Patriotski zakon krši ustavnu zabranu neopravdanih istraga kao i odredbe o slobodi govora.

Obrazlažući presudu Marrero je rekao da je američka nacionalna sigurnost od najveće važnosti, ali da je podjednako važna osobna sigurnost.

Tužbu je u ime jedne Internet tvrtke uložio Američki savez za građanske slobode koji tvrdi da je Patriotski zakon pisan tako općenito da se može upotrijebiti za dobijanje imena korisnika pojedinih web stranica na Internetu, članova političkih organizacija pa i imena izvora koje novinari kontaktiraju putem e-maila.

Američke vlasti su već od 1986. ovlaštene tražiti telekomunikacijske zapise, ali su te ovlasti uvećane Patriotskim zakonom koji je administracija predsjednika Georgea W. Busha dobila u Kongresu nakon napada na SAD 11. rujna 2001. kao pomoć u borbi protiv terorizma.

Presuda je najnoviji udarac politici predsjednika Busha u borbi protiv terorizma u kojoj traži široke ovlasti za koje kritičari tvrde da zadiru u ljudska i građanska prava.

Američki Vrhovni sud presudio je početkom ljeta da zatočenici u Guantanamo Bayu imaju pravo obratiti se američkim sudovima čime je poništena tvrdnja Bushove administracije o pravu da ih kao neprijateljske borce drži neograničeno zatvorene bez pristupa sudu.

Američki državni odvjetnik John Ashcroft najavio je žalbu na presudu okružnog suca Marrera izjavivši da je Patriotski zakon u skladu s američkim Ustavom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙