FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI VOJNIK ŠPIJUNIRAO ZA AL-QAIDU

SEATTLE, 3. rujna 2004. (Hina/AFP) - Američki vojni sud proglasio je vojnika Ryana Andersona krivim za špijunažu u korist terorističkemreže al-Qaide, objavio je glasnogovornik vojarne Fort Lewis, nedalekood Seattlea, u kojoj je održano suđenje.
SEATTLE, 3. rujna 2004. (Hina/AFP) - Američki vojni sud proglasio je vojnika Ryana Andersona krivim za špijunažu u korist terorističke mreže al-Qaide, objavio je glasnogovornik vojarne Fort Lewis, nedaleko od Seattlea, u kojoj je održano suđenje.

Anderson (26), koji se obratio na islam, proglašen je krivim po svih pet točaka optužnice, rekao je glasnogovornik. Zaključujući slučaj, vojni sudac kazao je da je Anderson (26) izdajica koji je izdao zemlju, vojsku i svoje kolege.

Zbog špijuniranja u korist terorističke mreže al-Qaide Andersonu prijeti doživotni zatvor.

Anderson se Nacionalnoj gardi pridružio u svibnju 2002. i pripadao je 81. oklopnoj brigadi Nacionalne garde države Washington. Uhićen je u veljači ove godine u svojem stanu u Lynnwoodu uoči odlaska njegove postrojbe u Irak. S al-Qaidom je u kontakt navodno stupio putem chatova na internetu.

Uhvaćen je zahvaljujući sutkinji iz Montane Shannen Rossmiller koja u slobodno vrijeme lovi teroriste na internetu. Pregledavajući jednu stranicu posvećenu islamističkim ekstremistima, ona je naišla na e-mail s potpisom Amida Abdula Rashida, što je bio Andersonov pseudonim. Predstavljajući se kao ekstremist, Rossmiller je s njime počela razmjenjivati poruke. Kada je otkrila da je riječ o vojniku, upozorila je FBI.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙