FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD I NJEMAČKA POZIVAJU NA BOLJU OBAVJEŠTAJNU SURADNJU

BERLIN, 17. rujna 2004. (Hina) - Sjedinjene Države i Njemačka pozvalesu u petak svijet na efikasniju razmjenu obavještajnih informacijakako bi se terorizam sasjekao u korijenu.
BERLIN, 17. rujna 2004. (Hina) - Sjedinjene Države i Njemačka pozvale su u petak svijet na efikasniju razmjenu obavještajnih informacija kako bi se terorizam sasjekao u korijenu.

"Bolja razmjena većeg broja podataka, ne samo između Sjedinjenih Država i Njemačke, nego i ostatka svijeta, omogućila bi, nadamo se, razotkrivanje terorista i onemogućilo ih da nanesu štetu", rekao je američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge tijekom posjeta Berlinu.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily naglasio je kako se borba protiv međunarodnog terorizma vodi prvo razmjenom informacija, što predstavlja temelj prevencije.

Kako bi se izbjeglo curenje osjetljivih informacija, Berlin je predložio osnivanje posebnog europskog centra za njihovo prikupljanje i obradu.

"Vodi se rasprava ... o tome trebali li Europska unija vlastitu tajnu službu. Zamisao smatram previše smionom", rekao je Schily.

"Stoga tvrdim da bismo trebali poseban centar za Europu (tzv. "clearing-house") koji bi jamčio razmjenu informacija", rekao je.

U razgovoru za njemačko izdanje Financial Timesa Schily je nedavno izrazio nezadovoljstvo trenutačnim stanjem u međunarodnoj razmjeni informacija između policija i snaga sigurnosti.

"Potrebna nam je brza središnja procjena informacija i brz prijenos tog znanja pojedinim državama. To se na međunarodnoj razini tek počinje događati", rekao je njemački ministar za list.

Razmjena informacija u Europskoj uniji u praksi zapinje jer tajne službe ne žele riskirati ugrožavanje svojih izvora slobodnim cirkuliranjem podataka među 25 zemalja članica.

Prema Schilyju, funkcija "clearing-housea" mogla bi se postići prikupljanjem operativnih informacija od policije i sigurnosnih izvora diljem EU-a u Europolu, europskoj policijskoj agenciji, te svih obavještajnih analiza u centru za obradu u Bruxellesu.

Pitanje još raspravljaju europski ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, rekao je.

Ridge je kazao da su Washington i Berlin osnovali radnu skupinu koja će poticati bilateralnu razmjenu obavještajnih podataka.

Ne vjeruje, međutim, da bi "clearing-house" pristup funkcionirao na globalnoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙