FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKANCI OBILJEŽAVAJU TREĆU OBLJETNICU 11. rujna

WASHINGTON,11. rujna(Hina) - Amerikanci su u subotu obilježili trećuobljetnicu terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna2001., događaje koji su potaknuli borbu protiv međunarodnog terorizmakoja je još daleko od završetka.
WASHINGTON,11. rujna(Hina) - Amerikanci su u subotu obilježili treću obljetnicu terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001., događaje koji su potaknuli borbu protiv međunarodnog terorizma koja je još daleko od završetka.

Diljem Sjedinjenih Država minutom šutnje u osam sati i 46 minuta obilježen je trenutak u kojem je jedan od četiri zrakoplova kojega su oteli teroristi al Qaede udario u prvi od tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i odana počast 3.000 poginulih.

Predsjednik George W. Bush je kao i prethodne godine obilježavanje započeo molitvom u episkopalnoj crkvi Svetog Ivana u blizini Bijele kuće u kojoj je potom minutom šutnje odao počast poginulima.

Bush je u svojem radio obraćanju Amerikancima upozorio da se opasnost od terorizma nastavlja i obećao pobjedu u ratu protiv terorista.

U rijetkom radio obraćanju uživo iz Ovalnog ureda Bijele kuće Bush je kazao kako je Amerika sada "sigurnija nego što smo bili prije tri godine, ali još nismo sigurni".

On je obećao nemilosrdnu borbu protiv terorista koji su napali SAD sve dok se zemlja ne obračuna s njima.

"Teroristički napadi 11. rujna bili su prekretnica za našu zemlju", rekao je Bush okružen rođacima žrtava, vatrogascima i drugim pripadnicima službi koje su sudjelovale u spašavanju nakon napada.

"Vidjeli smo ciljeve odlučnog neprijatelja da povećaju razmjere ubijanja i prinude Ameriku da uzmakne iz svijeta. I naša zemlja je prihvatila misiju: porazit ćemo ovog neprijatelja", rekao je Bush.

Roditelji te bake i djedovi poginulih u Svjetskom trgovačkom centru u New Yorku položili su cvijeće na mjesto udara i potom pročitali 2.749 imena ubijenih u napadu 11. rujna.

Ministar obrane Donald Rumsfeld je položio vijenac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu u znak sjećanja na 184 poginula u Pentagonu na koji se srušio jedan od četiri oteta zrakoplova.

U Pennsylvaniji zvonila su zvona diljem ove savezne države u trenutku kada se prije tri godine srušio četvrti zrakoplov s 44 putnika nakon što su se putnici sukobili s otmičarima.

U protekle tri godine Sjedinjene Države su uspjele uhititi ili ubiti mnoge ključne članove al Qaede i s njom povezanih terorističkih skupina, vodile rat u Afganistanu i Iraku u ime borbe protiv terorizma, ali su teroristi i dalje prijetnja broj jedan američkoj sigurnosti.

Skoro četiri od 10 Amerikanaca brine da bi se napadi mogli ponoviti, utvrdilo je istraživanje javnoga mišljenja novinske agencije Associated Press.

Kao i prethodne dvije godine i ove se al Qaeda uoči obljetnice 11. rujna javila pokazujući da je još živa. Zamjenik Osame bin Ladena, Ayman Al-Zawahri u četvrtak je na video snimci ustvrdio kako su SAD na rubu poraza u Iraku i Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙