FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 30. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 15.30 sati:
ZAGREB, 30. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da nije točno da je Hrvatska zbog kandidature za predsjedanjem OESS-om bila izložena bilo kakvom pritisku ili negativnim reakcijama nego je naprotiv, kako je kazao, glavno tajništvo OESS-a zahvalilo za taj potez.

Hrvatska je diplomacija istaknula kandidaturu za predsjedanje OESS-om 2007., nakon što je Turska odustala od toga.

Sanader je također podsjetio da će Hrvatska tada biti u završnoj fazi pregovora s EU što bi moglo dovesti do toga "da se prekapacitiramo" te dodao da će u odnosu na svoju kandidaturu Hrvatska još uskladiti stajališta s EU.

LJUBLJANA

Europski povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana nije se prilikom posjeta Sloveniji u ponedjeljak i utorak želio sastati s predsjednikom Slovenske pučke stranke (SLS) Janezom Podobnikom, pa je Podobnik pismo u kojemu je izložio svoje viđenje incidenta kod Plovanije i snimke za koje tvrdi da dokazuju da je hrvatska pogranična policija protiv njega djelovala, a da za to nije pružio povoda, Solani predao posredno.

Kako u četvrtak navodi ljubljansko "Delo", Podobnik tvrdi da mu susret sa Solanom nije omogućilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova iako je za to bilo vremena, makar, kako kaže, "za kraći susret prilikom Solanina odlaska na aerodrom".

ZAGREB

Njemačko-hrvatske bilateralne odnose obilježava uzajamno prijateljstvo, a dvije zemlje povezuju mnoga zajednička iskustva, osobito iz vremena kad je Hrvatska stjecala neovisnost, rekao je u četvrtak novi njemački veleposlanik u RH Juergen Staks, predajući vjerodajnice predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Podsjetivši na činjenicu kako je točno prije godinu dana savezni kancelar Gerhard Schroeder bio gost u Zagrebu i da je u lipnju Hrvatsku posjetio ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, novi njemački veleposlanik rekao je da će i skorašnji međusobni posjeti političara nastaviti tu razmjenu.

Dobivanjem statusa kandidata za članstvo u EU, "Hrvatska je ne samo sebi, već i cijeloj regiji dokazala da se politička i gospodarska transformacija isplati", rekao je Staks u nastupnom govoru, najavivši kako će "učiniti sve na daljnjem njegovanju tradicionalno izvrsnih odnosa (dviju zemalja) i potpori Hrvatskoj u njezinom finišu do cilja".

BEČ

Bilateralni ugovor između Vlade RH i Vlade Republike Austrije o suradnji u području kulture i obrazovanja parafiran je u srijedu navečer u Beču, a potpisivanje se očekuje početkom listopada također u austrijskom glavnom gradu, doznaje se u četvrtak iz hrvatskog veleposlanstva u Beču.

Prema priopćenju što ga je u četvrtak objavilo austrijsko ministarstvo vanjskih poslova, ugovor predviđa intenziviranje kulturne suradnje između dviju prijateljskih država odnosno institucija na području kulture, posebice obrazovanja, visokog školstva, istraživanja i znanosti kao i mladeži i športa te ujedno predstavlja potporu hrvatskom putu u europske integracije.

BEOGRAD

Srbija i Crna Gora već trpe posljedice nesuradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, a SAD za izručenje haaškog optuženika Ratka Mladića i četvorice optuženih generala ne postavljaju nikakve rokove jer su svi rokovi već davno istekli, izjavio je američki državni podtajnik Marc Grossman u četvrtak u Beogradu, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem.

Američki podtajnik je kazao da "i dalje vjeruje da SAD mogu podržati suđenje četvorici generala u Srbiji, ali da oni prethodno moraju otići u Den Haag, kao što je prethodno potrebno uhititi i izručiti generala Ratka Mladića".

BEOGRAD

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte dolazi u petak u Beograd, gdje će sudjelovati u radu dvodnevne međunarodne konferencije "Suočavanje s prošlošću - Postkonfliktne strategije za istinu, pravdu i pomirenje s prošlošću", koju organizira nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo u suradnji s Vijećem Europe.

Kako je najavljeno, glavna haška tužiteljica u petak poslijepodne će se sastati s predstavnicima Specijalnog suda za ratne zločine i Specijalnog tužiteljstva, a u ponedjeljak i s s najvišim dužnosnicima Srbije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

BEOGRAD

Na suđenju optuženima za zločine na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, u četvrtak su dodatno ispitana i suočena dvojica svjedoka-pokajnika, koji su svoja svjedočenja iznijela na raspravi zatvorenoj za javnost, a suđenje se nastavlja u petak, kad će svjedočiti beogradski novinar Jovan Dulović koji je bio i haški svjedok u postupku protiv Slobodana Miloševića.

S obzirom na to da je veći dio glavne rasprave zatvoren za javnost i da su svi nazočni obvezani na čuvanje tajne, samo se neslužbeno doznaje da su dvojica svjedoka-pokajnika Spasoje Petković i Božo Latinović ponovili svoje iskaze iz istrage kojima terete optužene i detaljno opisuju kako je zločin na Ovčari počinjen.

SARAJEVO

Sudbeno vijeće Suda BiH izreklo je u četvrtak kaznu zatvora od pet godina bivšem ministru obrane Federacije BiH Miroslavu Prci.

Sudac Michael Simmons potvrdio je kako je presuda izrečena temeljem nagodbe što ju je Prce postigao s tužiteljem koji vodi postupak u predmetu Hercegovačka banka.

Prce je prihvatio krivnju po točkama optužnice koje su ga teretile za nesavjestan rad u službi te zloporabu položaja i ovlasti. Ta djela sankcionirana su temeljem odredbi kaznenog zakona Federacije BiH.

I obrana i optužba odrekli su se prava žalbe pa je presuda postala pravomoćna, a Prce je upućen na daljnje izdržavanje kazne. U kaznu zatvora uračunat će mu se i vrijeme što ga je proveo u pritvoru od uhićenja 23. siječnja ove godine.

BAGDAD

U eksplozijama triju automobila bomba koje su u pobunjenici u četvrtak aktivirali u blizini jednoga američkog vojnog konvoja u južnome dijelu Bagdada poginulo je najmanje 42 osobe, a ranjeno oko 140, među njima i mnogo djece, priopćili su predstavnici vlasti i liječnici.

Očito koordinirani napadi dogodili su se samo koji sat nakon samoubilačkog napada u na američkoj kontrolnoj točci zapadno od glavnoga grada u kojem su poginula dvojica iračkih policajaca i jedan američki vojnik. Još je jedan automobil bomba eksplodirao na sjeveru i ubio četiri osobe.

Nekoliko tjedana uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome, a četiri mjeseca prije iračkih općih izbora, nestabilnost u Iraku raste. Broj napada na američke snage porastao je na osamdesetak na dan, a prije mjesec dana takvih je napada bilo oko četrdeset.

BRIGHTON

Stanje u Iraku je ozbiljno, upozorio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw na godišnjem kongresu Laburističke stranke u Brightonu.

"Situacija u Iraku je ozbiljna, no budimo jasni: o datumima predviđenim za ostvarenje nekih planova odluku su donijeli iračka vlada i irački narod, a odobrila ih je međunarodna zajednica. Pošteni irački građani nastoje raditi na izgradnji svoje zemlje, no u tomu ih sprječavaju, ali ne američke ili britanske vojne snage, već unutarnje snage, koje znaju da se ne mogu kandidirati na izborima te pokušavaju bombama i meci nametnuti svoju volju", rekao je Straw.

Inzistirajući na činjenici da nije nikada bilo riječi o "okupaciji" Iraka, Straw je ponovio da su američke i britanske vojne snage "u Irak stigle isključivo na zahtjev iračkih vlasti". "Naš mandat ističe krajem 2005., a zatim će se raspravljati o njegovoj obnovi", rekao je šef britanske diplomacije.

DOHA

Jedna naoružana islamistička skupina u Iraku objavila je da drži deset talaca, među kojima dvije Indonežanke i dva Libanonca, izvijestila je u četvrtak satelitska katarska tv-mreža Al-Jazeera i prikazala snimke četiri taoca.

"Oružana skupina "Islamska vojska u Iraku - Zapovjedništvo zapadne regije", objavila je video kazetu na kojoj objavljuje da drži deset talaca", navela je tv-mreža. Radi se od "dvije Indonežanke, šest Iračana i dva Libanonca", koji rade za jednu tvrtku električne opreme, dodaje televizija.

Za sada otmičari nisu postavili uvjete za njihovo oslobođenje.

JABALIYA

Trinaest je Palestinaca, od toga pet civila i osam palestinskih aktivista, te tri Izraelca, poginulo u četvrtak u odvojenim incidentima na sjeveru pojasa Gaze, gdje je izraelska vojska prije nekoliko dana pokrenula akciju čiji je cilj onemogućiti palestinsko raketiranje izraelskog teritorija.

Vojska je pojačala akcije u blizini palestinskih mjesta Jabaliye, Beit Lahyije i Beit Hanuna, nakon što je u srijedu navečer od posljedica rakete ispaljene iz pojasa Gaze na izraelski Sderot poginulo dvoje izraelske djece.

Od početka intifade, krajem rujna 2000., u izraelsko-palestinskim sukobima poginulo je 4.374 ljudi, od toga 3.350 Palestinaca i 953 Izraelca.

BRUXELLES

Europska komisija je u četvrtak pozdravila rusko odobrenje protokola iz Kyota kao "veliki uspjeh u međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena".

"Zadovoljni smo tom odlukom. Nestrpljivo očekujemo suradnju s Rusijom i primjenu protokola iz Kyota", izjavio je glasnogovornik Komisije Reijo Kemppinen.

On je rekao da ruski parlament sada treba formalno ratificirati tekst. "Ali vjerujemo da će to učiniti u zadanom vremenu, u tjednima koji dolaze", rekao je.

Sjedinjene Države su odlučile u ožujku 2001. ne ratificirati sporazum i stopa od 55 posto se može ostvariti samo uz zeleno svjetlo Rusije.

BUDIMPEŠTA

Novi mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u četvrtak je, dan nakon što ga je potvrdio parlament, u Budimpešti predstavio koalicijsku vladu Socijalističke stranke (MSZP) i Liberalne stranke (SZDSZ) u kojoj je 17 članova.

Uz sedam novih ministara, Gyurcsany je zadržao 10 ministara iz vlade premijera dosadašnjeg premijera Petera Medgyessyja.

Tibor Draskovics ostao je na čelu ministarstva financija, Ferenc Juhasz obrane, Ferenc Somogy će u ministarstvu vanjskih poslova zamijeniti Laszla Kovacsa, koji je imenovan europskim povjerenikom za energiju. Petera Barandyja na položaju ministra pravosuđa zamijenit će Jozsef Petretei.

Dvije od tri žene iz prijašnje vlade zadržat će položaje - Monika Lamperth u ministarstvu unutarnjih poslova i Kinga Goncz u ministarstvu za ravnopravnost.

Ministar sporta u dosadašnjoj vladi, Gyurcsany je de facto upravljao kabinetom od odlaska Medgyessyja 25. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙