FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OMIŠKI OMIAL PRODAN "ALUFLEXPACKU"

OMIŠ, 30. rujna 2004. (Hina) - Tvornica za proizvodnju aluminijskihfolija Omial iz Omiša prodana je danas za 14,5 milijuna kunaaustrijsko-hrvatskoj tvrtki "Aluflexpack", sa sjedištem u Zadru.
OMIŠ, 30. rujna 2004. (Hina) - Tvornica za proizvodnju aluminijskih folija Omial iz Omiša prodana je danas za 14,5 milijuna kuna austrijsko-hrvatskoj tvrtki "Aluflexpack", sa sjedištem u Zadru.

Ugovor o tome potpisali su direktor Aluflexpacka Alexandar Oborny i stečajni upravitelj Omiala Marko Bitanga.

Ističući da će omiška tvornica u početku plasirati svoje proizvode na tržištu bivše Jugoslavije, Oborny je najavio da bi se broj radnika, bez obzira što su se ugovorom obvezali na preuzimanje samo njih 30, u idućih 6 mjeseci mogao povećati na stotinu. Pregovara se, kaže Oborny, i o izvozu u Australiju.

Stečajni upravitelj Omiala Marko Bitanga podsjetio je da je Skupština vjerovnika 23. rujna prihvatila stečajni plan po kojem se Ministarstvo financija, Hrvatska elektroprivreda, šibenski TLM i radnici omiške tvornice kao najveći vjerovnici tvrtke u stečaju, odriču dijela svojih potraživanja, čime su ukupna dugovanja smanjena za 38 milijuna kuna, odnosno sa 52 na 14 milijuna kuna.

Sukladno tome, Ministarstvu financija koje je potraživalo 7 milijuna kuna bit će isplaćeno 42 posto njihovih tražbina, šibenskom TLM-u 8 posto, a toliko i HEP-u, dok će se radnicima koji su potraživali 8 milijuna kuna, biti podmireno 41 posto njihovih tražbina.

Stečajni plan podržala je i Vlada, kazao je Bitanga, čime je omogućena prodaja tvornice Aluflexpacku koji se ugovorom obvezao nastaviti temeljnu proizvodnju te odmah po preuzimanju tvrtke zaposliti 30 od 200 radnika Omiala. Novi vlasnik Omiala pristao je i na potpisivanje ugovora s šibenskim TLM-om o poslovno-tehničkoj suradnji, što znači da se Aluflexpack obvezao od šibenske tvornice godišnje kupiti 3000 tona aluminija.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Dalmaciju Vedran Dragičević izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora ocijenivši ga spasom za posrnulu omišku tvornicu.

Stečajni postupak u Omialu pokrenut je prije osam mjeseci na traženje samih radnika koji plaće nisu primili dvije godine.

Glavna djelatnost Aluflexpacka je proizvodnja fleksibilne ambalaže u dva pogona - u Umagu i Zadru, u kojima je ukupno 400 zaposlenih. Više od 60 posto finalnih proizvoda izvoze u zemlje istočne i zapadne Europe, a sa ostalih 40 posto proizvodnje podmiruju se potrebe na hrvatskom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙