FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANTUNOVIĆ: POSKUPLJENJA, A VLADA NE ČINI NIŠTA

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Zamjenica predsjednika SDP-a ŽeljkaAntunović komentirajući danas aktualnu gospodarsko-političku situacijuu Hrvatskoj ustvrdila je da Vlada nema ni programskih ni kadrovskihpotencijala kojima bi mogla odgovoriti na događaje u zemlji, posebiceu svjetlu rasta životnih troškova i pada gospodarskog rasta.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović komentirajući danas aktualnu gospodarsko-političku situaciju u Hrvatskoj ustvrdila je da Vlada nema ni programskih ni kadrovskih potencijala kojima bi mogla odgovoriti na događaje u zemlji, posebice u svjetlu rasta životnih troškova i pada gospodarskog rasta.

Cijene rastu, a uvjeti poslovanja su sve teži i ozbiljniji, životni standard kontinuirano pada i postoji ozbiljna prijetnja da će do kraja godine biti ozbiljno ugrožen. Vlada ne čini ništa kako bi amortizirala taj udar već ispraznim gestama želi stvoriti dojam da izvršava svoja obećanja pa neprestano nameće teme o hrvatskim braniteljima, umirovljenicima i rodiljama i manipulira s očekivanjima tih socijalnih skupina, dodala je.

Čini se da ih zanima samo očuvanje pozicija i popularnosti, drži Antunovići ističe da upravljanje zemljom podrazumijeva i donošenje odluka, a da iz Vlade nema ni jednog odgovora ili mjere. Neprihvatljivo je da se sav teret prebacuje na teret građana, rekla je Antunović.

Zabrinjavajućim ocjenjuje i najave da će Vlada uskratiti izdavanje državnih jamstava tvrtkama preko HBOR-a, te smatra da država treba intervenirati mjerama koje su već trebale biti osmišljene i primijenjene.

Po njezinim riječima najavljena porezna reforma donosi mjere koje su "prelijevanje iz šupljeg u prazno", a postojeća se dostignuća ruše umjesto da se redefiniraju.

Ne želimo širiti pesimizam, nego upozoriti da gospodarski pokazatelji u većini slučajeva pokazuju neprihvatljive trendove, što u Hrvatskom saboru nije moguće, jer se nameću teme iz prošlosti, rekla je Antunović.

Upitana na koji bi način Vlada mogla amortizirati poskupljenja naftnih derivata Antunović je odgovorila kako je jedno od mogućih rješenja i smanjenje trošarina.

Član SDP-ova Izvršnog odbora Damir Gašparović upozorivši na negativne gospodarske pokazatelje, ukazao je, među ostalim, na porast proizvođačkih cijena i inflacije, daljnje smanjenje industrijske proizvodnje i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, pad BDP-a te porast nezaposlenosti i životnih troškova koji bi u zimi mogli porasti i do 25 posto.

Memorandumom koji je Vlada MMF-om realnog rata plaća i mirovina neće biti, pa se postavlja pitanje na koji je rok održiva takva situacija, drže u SDP-u.

Na upit hoće li SDP u Saboru podržati prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima, Antunović je odgovorila da tek treba vidjeti zakonski tekst i da trebaju dobiti uvjerenje Ministarstva financija da će moći osigurati novac za njegovu provedbu, a da to ne bude na štetu razvoja gospodarstva i infrastrukture.

U vezi sa situacijom uoči lokalnih izbora u Metkoviću Antunović drži je ona neprihvatljiva i zabrinjavajuća, a bilo bi opasno ako bi se ona proširila na cijelu Hrvatsku. U Metkoviću ratuju dva tabora u čijem bi obračunu mogli stradati i nedužni, a SDP smatra da taj grad ne bi smio biti talac bahatih i neodgovornih političara. Njegovim građanima trebalo bi omogućiti da biraju programe, a ne od dvaju zala manje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙