FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAČAN: OČEKIVALI SMO POBJEDU U POŽEGI, ali NE I TAKO VISOKU

ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izrazioje danas zadovoljstvo pobjedom njegove stranke na jučerašnjimprijevremenim lokalnim izborima u Požegi, rekavši kako je SDP očekivaopobjedu, ali ne i tako visoku.
ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izrazio je danas zadovoljstvo pobjedom njegove stranke na jučerašnjim prijevremenim lokalnim izborima u Požegi, rekavši kako je SDP očekivao pobjedu, ali ne i tako visoku.

Na 'briefingu' za novinare Račan je ocijenio da je izborna pobjeda (SDP 44,86 posto osvojenih glasova, HDZ 29,21 posto, ostale stranke nisu prošle izborni prag), rezultat dobrog rada požeške organizacije SDP-a na čelu sa Zdravkom Ronkom, unatoč, kako je rekao, HDZ-ovom onemogućavanju funkcioniranja tamošnje koalicijske vlasti.

"Izbori u Požegi za SDP su dobar test za orijentaciju na kojoj moramo inzistirati - okupljati sposobne i pametne ljude u i izvan stranke. To je dobar primjer što znače ugledni ljudi koji imaju petlje, ne popuštaju ucjenama i ne skrivaju se iza stranke", kazao je, napomenuvši da je među 13 SDP-ovih gradskih vijećnika čak šest nestranačkih osoba.

To što su izborni prag prošle samo dvije stranke Račan drži zanimljivim, ali i ističe da iz toga ne treba vaditi nikakve zaključke o perspektivi ostalih stranaka na narednim lokalnim izborima.

Odlučno je opovrgnuo novinarska nagađanja da je šef požeškog SDP-a bio u nemilosti stranke, naglasivši da Zdravko Ronko spada u ljude koje cijeni. "Za takve se ljude isplati braniti naš stav o potrebi neposrednog izbora gradonačelnika", dodao je.

Upitan vrijedi li i za Zagreb formula da lokalne izbore 'odrađuje' lokalna stranačka organizacija, bez miješanja središnjice, Račan je odgovorio potvrdno, istaknuvši kako je nužno za svakog pojedinca procijeniti koliki ugled i potporu uživa u svojoj sredini te na temelju toga i odlučiti kako će ti pojedinci predstavljati stranku na izborima.

Zagreb je, kaže, specifičan samo utoliko jer je u tijeku proces 'revitalizacije' i ispravljanja pogrešaka u zagrebačkoj organizaciji SDP-a. "Želimo u Zagrebu pokazati da možemo ponuditi ne jednoga s poslušnicima nego više sposobnih ljudi", dodao je.

Račan je kazao kako je zadovoljan dosadašnjim tijekom pregovora s HSS-om i HNS-om oko zajedničkog izlaska na izbore, da je optimističan oko te suradnje, ali da u pregovorima ne treba žuriti, da se, rekao je, ne bi ponovile neke greške.

S HNS-om je postignut načelni dogovor o zajedničkom izlasku na izbore, s HSS-om idućih dana imamo zajedničke obilaske lokalnih organizacija, ali odluku o tome, hoćemo li i gdje s tim strankama koalirati, te hoće li koalicija biti prije ili poslije izbora prepustit ćemo našim lokalnim organizacijama, istaknuo je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙