FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU POTVRDILA ZABRANU ŠEST KEMIKALIJA U DJEČJIM IGRAČKAMA

BRUXELLES, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Ministri Europske unije(EU) potvrdili su danas zabranu upotrebe šest kemikalija čestokorištenih u plastičnim dječjim igračkama, zbog zabrinutosti da bimogle predstavljati opasnost po zdravlje djece, kazao je jedandužnosnik nizozemskog predsjedništva Unije.
BRUXELLES, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Ministri Europske unije (EU) potvrdili su danas zabranu upotrebe šest kemikalija često korištenih u plastičnim dječjim igračkama, zbog zabrinutosti da bi mogle predstavljati opasnost po zdravlje djece, kazao je jedan dužnosnik nizozemskog predsjedništva Unije.

Ta zabrana, uvedena kao privremena hitna mjera 1999, odnosi se na šest kemikalija koje se koriste za omekšavanje PVC-a u igračkama koje bebe stavljaju u usta. Zabrana je predložena zbog straha da bi te kemikalije kad bi iscurile iz igračaka mogle naštetiti zdravlju djece.

Takva će odluka Unije permanentno zatvoriti EU tržište od 450 milijuna ljudi za širok raspon igračaka koje sadrže opasne supstance (phthaletes). Prema riječima nizozemskog dužnosnika, te se igračke velikim dijelom proizvode u Aziji.

"To je korak u pravom smjeru. Radi se o zdravlju najranjivijih, a znanstveno je dokazano da su ti proizvodi opasni", kazala je Caroline Hayat iz europske grupacije za prava potrošača BEUC.

Znanstveni su dokazi pokazali da bi neke od kemikalija mogle predstavljati opasnost za zdravlje beba, među kojima su i posljedice po njihove reproduktivne funkcije u budućnosti. Upotreba tri kemikalije za omekšavanje PVC-a višeg rizika bit će zabranjena u svim igračkama, dok će se zabrana preostale tri odnositi uglavnom na igračke namijenjene djeci ispod tri godine starosti koje bi se mogle stavljati u usta.

Da bi postala zakon u 25-članom bloku, takva odluka ministara mora biti ratificirana u Europskom parlamentu što bi, po riječima istog dužnosnika, moglo potrajati još čitavu godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙