FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: KINA MOŽE USPORITI ZAHUKTALO GOSPODARSTVO

ŠANGAJ , 30. rujna 2004. (Hina/AP) - Kina može usporiti svoje zahuktalogospodarstvo na održivije stope rasta, no samo ako izbjegne preranopopuštanje ograničenja na kreditiranje i investicije, objavio jeMeđunarodni monetarni fond (MMF).
ŠANGAJ , 30. rujna 2004. (Hina/AP) - Kina može usporiti svoje zahuktalo gospodarstvo na održivije stope rasta, no samo ako izbjegne prerano popuštanje ograničenja na kreditiranje i investicije, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF predviđa da će kinesko gospodarstvo ove godine rasti po stopi od devet posto, gotovo isto kao i lani te znatno iznad službene ciljane ovogodišnje stope od sedam posto. No, stopa godišnjeg rasta usporit će u 2005. na 7,5 posto, tvrdi MMF u svojim najnovijim Svjetskim gospodarskim procjenama.

"U trenutnim okolnostima, blago usporavanje rasta koje će održati gospodarski zamah čini se ostvarivim", stoji u tome izvješću.

Kineski čelnici još nisu objavili da će stopa rasta gospodarstva ove godine premašiti ciljanih 7,0 posto, no državni mediji nedavno su citirali jednog dužnosnika u statističkom uredu koji je predvidio stopu rasta između osam i devet posto.

U svom izvješću MMF je upozorio na prerano labavljenje kontrole, što je Peking činio u proteklim razdobljima u nastojanju da uspori ali ne i zaguši rast aktivnosti. Iz MMF-a su zatražili od Kine da popusti kontrolu nad kamatnim stopama te nametne kontrolu nad potrošnjom iz proračuna na državnu industriju.

Kineske vlasti pokušavaju ograničiti kreditiranje za neke industrijske grane te za kupovinu nekretnina, upozorivši da špekulativni fondovi mogu dovesti do financijskih problema i potaknuti inflaciju. Iako su ta ograničenja pomogla umanjiti kredite i investicije u građevinarstvu, kinesko gospodarstvo poraslo je u prvoj polovini godine po godišnjoj stopi od 9,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙