FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD SNIZIO PROCJENU RASTA AMERIČKOG GOSPODARSTVA

PARIZ, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija za gospodarskusuradnju i razvoj (OECD) danas je snizila svoje procjene gospodarskograsta SAD-a na 4,3 posto, no povisila je predviđanja rasta aktivnostiu eurozoni i Japanu.
PARIZ, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) danas je snizila svoje procjene gospodarskog rasta SAD-a na 4,3 posto, no povisila je predviđanja rasta aktivnosti u eurozoni i Japanu.

U svojim privremenim gospodarskim procjenama, OECD je objavio da će ove godine stopa rasta aktivnosti u 12-članoj eurozoni iznositi 2,0 posto, prema ranije procijenjenih 1,6 posto. Istodobno, u Japanu će stopa rasta ubrzati s ranije procijenjenih 3,0 na 4,4 posto. Prijašnja prognoza za SAD iznosila je 4,7 posto.

U eurozoni velike razlike postoje među zemljama, kazao je glavni ekonomist te organizacije Jean-Philippe Cotis. Domaća potražnja u Francuskoj je snažna, dok je osobna potrošnja u Njemačkoj još slaba.

Njemački gospodarski rast ove godine trebao bi doseći 1,7 posto, prema ranije predviđanih 1,1 posto, a francuski 2,7 posto, dok se ranije predviđalo 2,0 posto. Rast gospodarskih aktivnosti u Britaniji trebao bi s ranije predviđenih 3,1 doseći 3,4 posto.

Cotis je izjavio da su rastuće cijene nafte imale tek ograničeni utjecaj na osnovnu inflaciju i plaće u najvećim svjetskim gospodarstvima. "Dosad, negativni utjecaj turbulencija na tržištu nafte bio je ograničene magnitude", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙