FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA U PETAK O OZAKONJENJU HOMOSEKSUALNIH BRAKOVA

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Na pitanju homoseksualnog braka,koji se španjolska vlada sprema ozakoniti kao prva država južneEurope, već mjesecima lome koplja utjecajna španjolska katolička crkvakoja se takvoj zajednici protivi i zagovornici širenja prostoragrađanskih sloboda, a posebice homoseksualne udruge.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Na pitanju homoseksualnog braka, koji se španjolska vlada sprema ozakoniti kao prva država južne Europe, već mjesecima lome koplja utjecajna španjolska katolička crkva koja se takvoj zajednici protivi i zagovornici širenja prostora građanskih sloboda, a posebice homoseksualne udruge.

Vlada socijalista, koja je još u proljeće preuzimajući vlast nakon izbora najavila mogućnost izmjene postojećeg zakona, trebala bi u petak prihvatiti prijedlog kojim se ozakonjuje istospolni brak što bi na snagu trebao stupiti 2005. godine.

Katolička crkva Španjolske ljetos je uputila otvoreno pismo zastupnicima tražeći od njih da se usprotive prijedlogu.

Stajalište je Vatikana da je istospolni brak protiv biologije te da djeca odgajana u takvoj zajednici pate od nasilja "različitog tipa".

U "Razmatranjima projekta ozakonjenja homoseksualnih zajednica" Vatikan tvrdi da države nisu kompetentne odlučivati o tom pitanju koje je iznad zakonske aktivnosti.

Papa Ivan Pavao II. redovito se protivio ozakonjenju istospolne zajednice nasuprot svetom sjedinjavanju muškarca i žene što je "ljudski i božanski" dar koji društvo mora braniti.

Ankete, provedene ljetos, pokazale su da bi istospolni brak odobrilo 66,2 posto Španjolaca. Istodobno ih se, međutim, njih 52 posto, protivi prijedlogu da se takvim brakovima dopusti usvajanje djece.

O rasponu debate o tom osjetljivom pitanju svjedoče internetske stranice raznih udruga i foruma na kojima zagovornici i protivnici istospolnog braka iznose svoje argumente.

Neki katolici u vladinu projektu ozakonjenja homoseksualne zajednice vide čak zavjeru medija zazivajući aktivnu reakciju kako bi se okončala pasivnost u razdoblju kulturnog rata.

"(...) u stalnim agresijama na Crkvu, njezine dogme, institucije, ministre i estetike, mi katolici ne možemo i ne smijemo ostati neosjetljivi i pasivni", pišu autori na stranicama apologetica.org u tekstu o medijskoj kampanji na crkvu.

Predstavnici lezbijskih i gay udruga ogorčeni su pak stajalištem katoličke crkve.

"Zakon je dio programa socijalista koje je izabrao španjolski narod", ističe predstavnica Federacije lezbijki Beatriz Gimeno.

Crkva se u to ne smije miješati, smatra Gimeno i zaziva scenarij po kojem bi socijalisti "jednom za svagda trebali pokazati Crkvi gdje joj je mjesto".

Neutralni publiboda.com koji se bavi svim pitanjima vezanima uz vjenčanja donosi pregled zemalja koje su ozakonile istospolnu zajednicu ili to kane učiniti, uz pregled pisanja katoličkih intelektualaca i zagovornika gay brakova.

Zasad je u Europi omogućena registracija homoseksualnih brakova u Norveškoj, Danskoj, Belgiji i Njemačkoj, no ponegdje se to obavlja jedino pri javnobilježničkim uredima.

Direktor ministarstva za obitelj i život Biskupske konferencije Inocente García de Andrés, objavio je da istospolni parovi mogu živjeti zajedno ali ne smiju "mijenjati tisućljetnu kulturu", jer im nedostaje "seksualna komplementarnost i prenošnje života".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙