FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić posvetio novu Crkvu hrvatskih mučenika

KARLOVAC, 19. rujna 2004. (Hina) - Zagrebački nadbiskup, kardinal JosipBozanić posvetio je danas u karlovačkoj župi Svetog Martina, uHrnetiću, novu Crkvu hrvatskih mučenika i Pastoralni centar, a uoltar crkve ugradio je moći blaženog Alojzija Stepinca.
KARLOVAC, 19. rujna 2004. (Hina) - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić posvetio je danas u karlovačkoj župi Svetog Martina, u Hrnetiću, novu Crkvu hrvatskih mučenika i Pastoralni centar, a u oltar crkve ugradio je moći blaženog Alojzija Stepinca.

Tom je prigodom također obilježena 40. obljetnica svećenstva i 25. obljetnica župničke službe u župi Sv. Martina župnika Marka Dujma, koji je, kako je danas na misi više puta rečeno, sam sa svojim vjernicima za samo tri godine podigao Crkvu hrvatskih mučenika i Pastoralni centar.

Mramorni oltar župi Hrnetić darovao je kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, Boris Mikšić, koji je danas i nazočio svetoj misi.

Predvodeći svečano euharistijsko slavlje kardinal Bozanić rekao je da se crkve grade za budućnost, što je još veći razlog za radost u župi Sv. Martina. No, napomenuo je kako nije bilo tako davno kada se u Hrvatskoj crkve nisu smjele graditi.

"Čak i mnoge sagrađene nisu mogle redovito djelovati, jer je trebalo zatrti čak i spomen na Boga", naglasio je kardina Bozanić.

Kako je dodao, "ta su vremena prošla, ali sada traje vrijeme sekularizacije. A što ona želi? Ne toliko boriti se protiv Boga, to nju ne zanima. Sekularizaciji je cilj zatvoriti čovjeka u okvir ovog svijeta, suziti ga na ono što nudi ovaj svijet, a to čovjeku nije dovoljno", naglasio je kardinal Bozanić.

Također je istaknuo da "čovjek u crkvu dolazi slaviti svete sakramente, i sveta otajstva, jer je čovjekova sudbina otvorenost Bogu i transcedencija, te samo tako doživljava svoju puninu".

Kardinal Bozanić napomenuo je da se posljednjih godina u Hrvatskoj crkve pojačano grade jer "smo u zaostatku 50 godina, a u tom su se razdoblju neki gradovi jako širili. Najteže je stanje u Zagrebu. Vjernici se u nekim četvrtima nemaju gdje okupljati. U nekim četvrtima mise se i danas održavaju po školama i sličnim prostorima. A središte Katoličke crkve je oltar", rekao je kardinal Josip Bozanić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙