FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA I FRANCUSKA OSNIVAJU PROTUTERORISTIČKI JEDINICU

BARCELONA, 16. rujna 2004. (Hina) - Španjolska i Francuska dogovorilesu osnivanje zajedničke policijske postrojbe za istragu protivmilitantnih islamističkih skupina i baskijske separatističkeorganizacije ETA, objavilo je španjolsko ministarstvo pravosuđa učetvrtak.
BARCELONA, 16. rujna 2004. (Hina) - Španjolska i Francuska dogovorile su osnivanje zajedničke policijske postrojbe za istragu protiv militantnih islamističkih skupina i baskijske separatističke organizacije ETA, objavilo je španjolsko ministarstvo pravosuđa u četvrtak.

Jedna zajednička jedinica, koja će biti ustrojena slijedećih tjedana, istraživat će postoji li u Španjolskoj Al Qaidina mreža za financiranje međunarodnog terorizma s vezama u Francuskoj i Maroku, stoji u priopćenju španjolskog ministarstva pravosuđa, dok druga skupina, čiji će rad početi odmah, ima za cilj naći i uhititi članove ETA-e odgovorne za bombaške napade u španjolskim ljetovalištima ove i prošle godine. U izjavi ministarstva navodi se da postoji mogućnost da članovi ETA-e odgovorni za napade u Benidormu i Alicanteu u srpnju prošle godine, u kojima je ranjeno 13 ljudi, ilegalno borave u Francuskoj.

Sporazum prvi put dopušta španjolskoj policiji da vodi istrage ili prisluškuje telefone u Francuskoj, pod vodstvom dužnosnika francuske pravosudne policije, priopćuje španjolsko ministarstvo. Nova jedinica za borbu protiv ETA-e, koja može djelovati na teritorijima Španjolske i Francuske, imat će španjolskog i francuskog načelnika.

Francusko-španjolski sporazum potpisan u četvrtak prvi je te vrste u Europi i predstavlja "kvalitativni skok u borbi protiv međunarodnog terorizma", ističe španjolsko ministarstvo. Španjolska se nada da će i druge države Europske unije slijediti taj primjer i osnovati zajedničke jedinice za borbu protiv prekograničnog terorizma i organiziranog kriminala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙