FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OVČARA: NASTAVAK SVJEDOČENJA DRUGOG SVJEDOKA POKAJNIKA

BEOGRAD,29. rujna(Hina) - Bez prisutnosti javnosti u Specijalnom suduza ratne zločine u Beogradu i u srijedu je, ispitivanjem drugogsvjedoka-pokajnika u postupku Bože Latinovića, nastavljeno suđenjeoptuženima za ratni zločin, ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenikana Ovčari kod Vukovara 1991. godine.
BEOGRAD,29. rujna(Hina) - Bez prisutnosti javnosti u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu i u srijedu je, ispitivanjem drugog svjedoka-pokajnika u postupku Bože Latinovića, nastavljeno suđenje optuženima za ratni zločin, ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.

Ispitivanje Latinovića počelo je u utorak. Suđenje je, kao i kod ispitivanja prvog svjedoka-pokajnika Spasoja Petkovića krajem kolovoza ove godine, bilo zatvoreno za javnost, a oba ta svjedoka prvotno su bila optužena, da bi nakon što su u istrazi detaljno opisali okolnosti i počinitelje zločina na Ovčari, dobili status svjedoka-pokajnika.

Prethodno su, u nastavku glavne rasprave, započete u ponedjeljak, svoje obrane iznijeli još dvoje, od ukupno 17 optuženih u postupku, Miroslav Đanković i Nada Kalaba, te su braneći se optužili svjedoka-pokajnika Petkovića - koji je u nastavku suđenja potkraj kolovoza, priznao da je i sam ubio trojicu zarobljenika - da je "patološki ubojica" i da ih tereti da bi sam sebe spasio zatvora.

Optužnica za zločine, osim Đankovića i Nade Kalaba, tereti još 15 osoba: bivšeg zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara i njegova zamjenika, Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, te pripadnike nekadašnje TO Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića (koji se ranije zvao Ivan Husnik), Predraga Madžarca i Milana Vojnovića. Tijekom već započetog suđenja, optužnica je proširena, te su prvotno optuženoj šestorci pridruženi pripadnici paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je formirala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te jedinice Milan Lančužanin Kameni, te pripadnici Marko Ljuboje zvani Mare, Vujo Zlatar, Goran Mugoša zvani Kuštro, Đorde Šošić zvani Žorž ili Cica, Slobodan Katić zvani Major Katić i Milan Bulić zvani Bulidža, koji je i posljednji uhićen - kako je rečeno - suradnjom hrvatske i srbijanske policije.

Većina optuženih koji su iznijeli svoju obranu izjavili su da nisu krivi, a oni koji su bili tih kobnih dana 1991. godine na Ovčari, u hangarima, tvrde da su tamo otišli ili slučajno ili iz znatiželje ili da i sami nekog pronađu.

Suđenje se nastavlja u četvrtak dodatnim ispitivanjem i suočavanjem dvojice svjedoka-pokajnika. Ujedno, to je i posljednji dan ovog nastavka glavne rasprave, koja će - prema ranijoj najavi predsjednika sudskog vijeća Veska Krstajića - biti nastavljena 25. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙