FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OVČARA: OPTUŽENI TVRDE DA JE SVJEDOK PATOLOŠKI UBOJICA

BEOGRAD,27. rujna(Hina) - Optuženi za ratni zločin na Ovčari kodVukovara, Nada Kalaba i Miroslav Đanković zvani Đani, koji su svojuobranu odlučili iznijeti nakon što su u prethodnom nastavku postupkačuli iskaz svjedoka pokajnika Spasoja Petkovića Štuke, u ponedjeljaksu pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, kao i ostalih15-oro optuženih, izjavili da nisu krivi, te svjedoka pokajnikaproglasili patološkim ubojicom koji je lažno svjedočio protiv njih,kako bi sebe spasio zatvora i odgovornosti.
BEOGRAD,27. rujna(Hina) - Optuženi za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara, Nada Kalaba i Miroslav Đanković zvani Đani, koji su svoju obranu odlučili iznijeti nakon što su u prethodnom nastavku postupka čuli iskaz svjedoka pokajnika Spasoja Petkovića Štuke, u ponedjeljak su pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, kao i ostalih 15-oro optuženih, izjavili da nisu krivi, te svjedoka pokajnika proglasili patološkim ubojicom koji je lažno svjedočio protiv njih, kako bi sebe spasio zatvora i odgovornosti.

Oboje su, iznoseći obrane, izjavili da svjedok-pokajnik nije počinio "samo" tri ubojstva koja je priznao u istrazi i u svjedočenju tijekom nastavka glavne rasprave održane krajem kolovoza, nego su navodili još neke njegove zločine, te pričali o prijetnjama koje im je svjedok-pokajnik upućivao u vrijeme trajanja istražnog postupka prošle godine, u slučaju da njega budu spominjali u vezi s Ovčarom.

Đanković, optužen da je sa suoptuženim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i pripadnicima paravojne jedinice "Leva Supoderica" formirao streljački vod i ubijao ratne zarobljenike, u svojoj obrani tvrdi da je bio na Ovčari, da nije nikoga ubio, te da mu je prvooptuženi Miroljub Vujović, komandant TO Vukovar kazao da će "trećina zarobljenika biti puštena kućama, trećina biti razmijenjena, a trećina biti odvedena u zatvor u Srbiju".

Nada Kalaba, inače supruga drugooptuženog Stanka Vujanovića, zamjenika komandanta TO, optužena je da je iz hangara na Ovčari izvela svog bivšeg kolegu s posla i ubila ga hicem iz pištolja, tvrdila je da je to učinio upravo svjedok pokajnik Petković Štuka, ali je detalje odlučila iznijeti u nastavku postupka, u suočenju s Petkovićem.

Suđenje je nastavljeno suočavanjem 17-oro optuženih, ali je s tog dijela glavne rasprave isključena javnost. Kako se očekuje, u utorak će suđenje biti nastavljeno, također bez prisustva javnosti, ispitivanjem drugog svjedoka-pokajnika, Bože Latinovića zvanog Boro Krajišnik, također pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara.

Protiv oba svjedoka-pokajnika prošle je godine vođena istraga, te su obojica prvotno bili optuženi, ali im je status promijenjen nakon što su specijalnom tužitelju za ratne zločine i istražnom sucu odlučili ispričati sve detalje zločina na Ovčari. Svjedoci-suradnici, po Zakonu, moraju iznijeti istinu, jer im u suprotnom prijeti oduzimanje statusa svjedoka-suradnika i vraćanje u status optuženika.

Prema onome što se neslužbeno čulo nakon kolovoškog svjedočenja svjedoka Petkovića, on je ponovio svoj istražni iskaz, kojim tereti većinu od 17 optuženih za zločine na Ovčari 1991. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙