FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROSTAT ŠALJE MISIJU U ATENU ZBOG KRIVIH STATISTIČKIH PODATAKA

BRUXELLES, 23. rujna 2004. (Hina/AFP) - Europska statistička agencijaEurostat šalje misiju u Atenu koja će istražiti statističke podatkeprije nego je Grčka ušla u eurozonu, no europski dužnosnici objavilisu danas da članstvo te zemlje u eurozoni nije upitno.
BRUXELLES, 23. rujna 2004. (Hina/AFP) - Europska statistička agencija Eurostat šalje misiju u Atenu koja će istražiti statističke podatke prije nego je Grčka ušla u eurozonu, no europski dužnosnici objavili su danas da članstvo te zemlje u eurozoni nije upitno.

Tim stručnjaka analizirat će grčke proračunske knjige u razdoblju od 1997. do 1999, odnosno uoči 2001., godine priključenja te zemlje eurozoni, kazao je generalni direktor Eurostata Michel Vanden Abeele.

No, odbacio je političke implikacije te misije, dok je glasnogovornik Europske komisije Gerassimos Thomas kazao da su članice Europske unije donijele odluku o prihvaćanju Grčke u eurozonu u dobroj vjeri.

"Mislim da se ne razmatra bilo kakva mogućnost ponovnog razmatranja takvih vrsta odluka", kazao je na novinskoj konferenciji, nakon što je Abeele potvrdio da je Grčka podcjenjivala svoje proračunske manjkove kroz nekoliko godina.

"Sudjelovanje bilo koje zemlje u eurozoni odluka je Vijeća EU ministara na temelju izvješća koja su tada bila dostupna. Brojke ne mijenjaju sudjelovanje u eurozoni. Postoje i drugi primjeri kršenja gornje granice dopuštenog proračunskog manjka u visini tri posto BDP-a, pa su još uvijek članice eurozone", kazao je Thomas.

No, Abeele je izjavio da ne bi oklijevao preporučiti Komisiji pokretanje legalne akcije protiv Grčke nakon otkrića da su njezini proračunski manjkovi u razdoblju od 2000. do 2003. bili uvelike podcijenjeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙