FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZLOŽBA VINOVE LOZE U DALMACIJI

SPLIT, 29. rujna 2004. (Hina) - Institut za jadranske kulture imelioraciju krasa u Splitu priredio je u sklopu proslave 110.obljetnice svoga neprekidna znanstveno-istraživačkog rada upoljoprivredi izložbu grožđa autohtonih i odomaćenih sorta vinove lozeu Dalmaciji.
SPLIT, 29. rujna 2004. (Hina) - Institut za jadranske kulture i melioraciju krasa u Splitu priredio je u sklopu proslave 110. obljetnice svoga neprekidna znanstveno-istraživačkog rada u poljoprivredi izložbu grožđa autohtonih i odomaćenih sorta vinove loze u Dalmaciji.

Izložbu u prostorima Instituta otvorio je danas splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja, istaknuvši kako vinova loza zauzima važno mjesto u dalmatinskoj poljoprivredi i stoljetna je hraniteljica ljudi na dalmatinskom području.

Ravnatelj Instituta Slavko Perica kazao je da je izloženo 40 sorta autohtone i nekoliko odomaćenih vrsta vinove loze, naglasivši da se i danas u Dalmaciji uzgaja velik broj vrsta vinove loze, više od 80, a u ne tako davnoj prošlosti bilo ih je više od 150.

"Tako velik broj sorata svjedoči o dugoj tradiciji uzgoja loze i visokoj razini znanja starih vinogradara i vinara u Dalmaciji. Mnoge od tih sorta ograničene su samo na usko područje pa tako gotovo svaki otok ili selo u Dalmaciji njeguje svoju tradicionalnu i specifičnu sortu", kazao je, uz ostalo, Slavko Perica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙