FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. ŠEKS u odgovoru Horvatu najoštrije osudio incident slovenskih građana

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks uputio je danas odgovor predsjedniku Državnog zbora RepublikeSlovenije Francu Horvatu u kojem se u ime svih zastupnika Hrvatskogsabora pridružuje najoštrijoj osudi jučerašnjeg incidenta slovenskihdržavljana na hrvatskom državnom teritoriju kod graničnog prijelazaPlovanija.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je danas odgovor predsjedniku Državnog zbora Republike Slovenije Francu Horvatu u kojem se u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora pridružuje najoštrijoj osudi jučerašnjeg incidenta slovenskih državljana na hrvatskom državnom teritoriju kod graničnog prijelaza Plovanija.

U pismu se Vladimir Šeks u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora pridružuje najoštrijoj osudi incidenta, te podsjeća kako su se nadležna tijela Republike Hrvatske u nekoliko recentnih slučajeva kršenja hrvatskih carinskih i policijskih propisa od strane slovenskih državljana suzdržali od poduzimanja legalnih i legitimnih mjera, vjerujući da će nadležni organi Republike Slovenije učiniti napore kako se slični slučajevi više ne bi ponavljali.

U pismu se navodi kako jučerašnji ilegalni ulazak skupine slovenskih građana na teritorij Republike Hrvatske, zatim pokušaj njihovog ilegalnog izlaska uz odbijanje da se legitimiraju i pružanje otpora hrvatskoj policiji u obavljanju njezine nadležnosti predstavlja ozbiljan incident.

Predsjednik Hrvatskog sabora naglašava kako je hrvatska policija isključivo obavljala svoju dužnost postupajući u skladu sa svojim ovlaštenjima nakon što su slovenski državljani na teritoriju Republike Hrvatske evidentno kršili važeće carinske i policijske propise.

Kao posebno zabrinjavajuću i uznemiravajuću predsjednik Hrvatskog sabora navodi činjenicu da su među sudionicima jučerašnjeg ozbiljnog incidenta bili kolege zastupnici slovenskog Državnog zbora.

U pismu se zaključno ističe kako su Republika Slovenija i Republika Hrvatska susjedne i prijateljske zemlje koje svoja otvorena pitanja moraju rješavati na način koji je uobičajen u svim demokratskim zemljama.

Izražavajući stajalište kako ignoriranje i kršenje pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatske od strane zastupnika parlamenta Republike Slovenije zasigurno nije put koji će pridonijeti daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dviju zemalja, predsjednik Hrvatskog sabora naglašava kako Republika Hrvatska nikada nije davala i neće davati povoda za incidente i izazivanje napetosti u međusobnim odnosima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙