FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP: INCIDENT JE NEODGOVORAN, NEPRIMJEREN I PRELAZI OKVIRE KAMPANJE

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslovaRepublike Hrvatske ocijenilo je u četvrtak kako je incident, kojeg jeuz granični prijelaz Plovanija u Istri na hrvatskom teritorijuizazvala skupina od dvanaest slovenskih državljana pokušavajućinelegalno prijeći hrvatsko-slovensku granicu, "neprimjeren ineodgovoran i u mnogočemu prelazi okvire predizborne kampanje ususjednoj državi".
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske ocijenilo je u četvrtak kako je incident, kojeg je uz granični prijelaz Plovanija u Istri na hrvatskom teritoriju izazvala skupina od dvanaest slovenskih državljana pokušavajući nelegalno prijeći hrvatsko-slovensku granicu, "neprimjeren i neodgovoran i u mnogočemu prelazi okvire predizborne kampanje u susjednoj državi".

Ministarstvo je, u priopćenju objavljenom u Zagrebu, ponovilo mišljenje Vlade Republike Hrvatske od prošlog tjedna "da se Europsku uniju ne smije i ne može koristiti u cilju pritisaka na Hrvatsku i u tom pogledu kao neprimjerenu politizaciju, bez presedana u praksi Europske unije, ocjenjuje izjavu slovenske strane o otkazivanju potpore pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom".

Slovenski premijer Anton Rop u četvrtak je izjavio da Ljubljana, nakon jučerašnjeg incidenta, "ne može više podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju".

"Republika Hrvatska nije do sada i neće niti ubuduće davati povoda za eskalaciju napetosti u odnosima s Republikom Slovenijom unatoč jučerašnjoj smišljenoj povredi hrvatske granice od strane dvanaest slovenskih državljana među kojima su bila i dvojica zastupnika Državnog zbora, slovenskog parlamenta", navodi Ministarstvo.

U priopćenju se navodi da su se u rješavanje slučaja uključili osobno predsjednik Vlade Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul te da je ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo odgovarajuću diplomatsku aktivnost i da su hrvatski dužnosnici i diplomatski predstavnici kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu objasnili sugovornicima "namjerni incident slovenskih državljana i hrvatska stajališta".

Ministarstvo ocjenjuje da je hrvatska policija u tom slučaju djelovala "u potpunosti sukladno hrvatskim zakonima" te da bi "na isti zakoniti način postupila i svaka druga europska država i njene granične policijske službe".

"Ministarstvo vanjskih poslova poziva slovensku stranu na obnovu i nastavak razgovora o svim pitanjima od zajedničkog interesa nadajući se izostanku incidenata koji narušavaju međusobne odnose", zaključuje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙