FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPOR OKO BEATIFIKACIJE POSLJEDNJEG HABSBURŠKOG CARA

BEČ, 28. rujna 2004. (Hina/dpa) - Nedjeljna svečana beatifikacijaposljednjeg habsburškog cara Karla I. u Vatikanu izazvala je spor međučlanovima austrijskog izaslanstva.
BEČ, 28. rujna 2004. (Hina/dpa) - Nedjeljna svečana beatifikacija posljednjeg habsburškog cara Karla I. u Vatikanu izazvala je spor među članovima austrijskog izaslanstva.

Papa Ivan Pavao II. pozvao je na svečanost službene predstavnike Austrije. Predsjednik Heinz Fischer, koji nije katolik, zatražio je drugog po važnosti državnog dužnosnika, predsjednika parlamenta Andreasa Khola, da predvodi austrijsku delegaciju.

Uz njega bi na ceremoniji u bazilici Sv. Petra trebali biti ministrica obrazovanja Maria Rauch-Kallat i guverner Tirola Herwig Van Staa, svi članovi konzervativne Pučke stranke.

Khol je u utorak na austrijskom radiju odbio komentirati odluku Vatikana da beatificira Karla I. unatoč njegovoj odgovornosti za korištenje bojnih otrova tijekom Prvog svjetskog rata.

Nije njegova dužnost da to komentira. Crkva i država su odvojeni na svim razinama, rekao je Khol.

Također je odbacio optužbe da prisustvo visokih austrijskih dužnosnika na svečanosti znači da se Austrija zauzima za monarhiju.

"Car Karlo I. nije posthumno zasjeo na prijestolje. Nisam monarhist i ne legitimiram taj poredak, ja sam republikanac", rekao je Khol.

Karla I., koji je umro 1922. godine, papa Ivan Pavao II. beatificirao je nakon procedure koja je u Katoličkoj crkvi trajala 55 godina. Vatikan je, naime, priznao čudo s kojim je car bio povezan.

Karl I. vladao je od smrti cara Franje Josipa 1916. godine do kraja I. svjetskog rata, kada se raspala Austro-ugarska monarhija.

Vatikan je objavio da se car "borio za mir, skrbio o siromašnima i vodio duhovan život". "Vjera ga je vodila od najranije mladosti, preko I. svjetskog rata pa sve do izgnanstva na otoku Madeira", pojašnjava Vatikan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙