FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

proglašenje blaženim cara Karla I.

ZAGREB/VATIKAN/BEČ, 24. rujna 2004. (Hina) - Proglašenje blaženimposljednjega austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Karla I.održat će se 3. listopada na Trgu sv. Petra u Vatikanu, javila jeIka.
ZAGREB/VATIKAN/BEČ, 24. rujna 2004. (Hina) - Proglašenje blaženim posljednjega austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Karla I. održat će se 3. listopada na Trgu sv. Petra u Vatikanu, javila je Ika.

Njegovo proglašenje blaženim pobudilo je pozornost širih razmjera, a sudjelovanje u ceremoniji proglašenja, pored kardinala i biskupa, potvrdili su mnogi uglednici iz političkog i javnog života Europe.

Proces za proglašenje blaženim Karla I. završen je u Vatikanu 20. prosinca prošle godine.

Posljednji austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Karlo I. umro je 1922. u egzilu na portugalskom otoku Madeiri i već su ga tada mnogi smatrali "carem mira".

Njegov sin Otto von Habsburg izjavio je, u pogledu skorog proglašenja blaženim svoga oca, da je to čisto crkveni događaj u kojega on kao političar nije umiješan.

Smatra taj događaj dobrim i pravodobnim, jer se u osobi njegova oca jasno može vidjeti kako je "putem prema svetosti moguće ići i u politici".

Karlo I. rođen je u Persenburgu 1887., bio je sin nadvojvode Otona i sinovac Franje Josipa I.

U tijeku Prvoga svjetskog rata pokušavao je s državama Antante sklopiti separatni mir i preobraziti dualističku monarhiju u federativnu državu.

Nakon kapitulacije austrougarskih postrojba morao se 11. studenoga 1918. odreći prijestolja u Austriji, a dva dana nakon toga i prijestolja u Hrvatskoj i Ugarskoj.

Emigrirao je u Švicarsku, a 1921. pri drugom pokušaju da uz pomoć monarhista uspostavi vlast u Madžarskoj, uhićen je i protjeran na Madeiru, gdje je i umro.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙