FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVAT I SRBIN ZAPELI U AUSTRIJSKOM HUMANITARNOM LABIRINTU

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Austrijsko ministarstvo unutrašnjihposlova uskratilo je dozvolu boravka Hrvatu koji u Austriji želinjegovati bolesnog rođaka i paraliziranom Srbinu kojeg bi u Austrijitrebali smjestiti i njegovati rođaci, bilježi bečki Der Standard.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova uskratilo je dozvolu boravka Hrvatu koji u Austriji želi njegovati bolesnog rođaka i paraliziranom Srbinu kojeg bi u Austriji trebali smjestiti i njegovati rođaci, bilježi bečki Der Standard.

"Nije moj običaj intervenirati ali u spomenuta dva slučaja ipak sam se obratio ministarstvu unutrašnjih poslova i austrijskom predsjedniku", naglašava u izjavi za bečki list predsjednik parlamentarne frakcije Zelenih u regionalnom parlamentu Gornje Austrije Gunther Truebswasser čija su se nastojanja da ishodi dozvole boravka za dvojicu muškaraca iz Hrvatske i Srbije izjalovila.

U prvom slučaju riječ je o 22-godišnjem Hrvatu koji je trebao njegovati rođaka, oboljelog od teške bolesti mišića. Brat oboljelog, koji je brinuo o njemu, smrtno je stradao u prometnoj nesreći pa je rođak, dobro, upoznat s bolešću, trebao doseliti u Austriju kako bi rasteretio bolesnikovu majku, navodi Der Standard.

Drugi slučaj vezan je za 35-godišnjeg Srbina, koji je paraliziran već 11 godina i bio je smješten u jednoj Reha-ovoj ustanovi u svojoj domovini. Prošle je godine po vlastitim tvrdnjama bio prisiljen napustiti tu instituciju te je došao u Austriju kod rođaka, koji su izrazili spremnost plaćati za njegov smještaj i skrb, prenosi list.

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je njihove zahtjeve za dozvolom boravka u Austriji, ističe Truebswasser, napominjući da ne razumije objašnjenje odbijenice, gdje se ukazuje da ne postoje humanitarni razlozi za izdavanje dozvole.

Instrument humanitarnih razloga upostavljen je radi rješavanja slučajeva poput rata u Bosni, tumači za Der Standard Johann Bezdeka, ravnatelj odjela za izdavanje dozvola boravka i potvrda o državljanstvu u austrijskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Slučaj rođaka koji želi njegovati oboljelog člana obitelji u Austriji jest humanitarni slučaj, "ali ne za tražitelja dozvole boravka već za treću osobu, odnosno za samog bolesnika", ističe u izjavi za bečki list Johann Bezdeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙